HP ți-a încetinit intenționat laptopul, ca să-ți cumperi altul nou

HP ți-a încetinit intenționat laptopul, ca să-ți cumperi altul nou

Mai mulți posesori de sisteme HP au ajuns să se plângă pe forumuri de prezența pe sistem a unui spyware care le încetinește computerul. Se pare că venea chiar de la producător.

Au trecut doar câteva luni de când Lenovo a plătit o amendă de 3,5 milioane de dolari din cauza preinstalării de adware pe propriile sisteme fără acordul utilizatorilor. HP se pare că a făcut ceva similar, deși de această dată nu este vorba de adware, ci de un program care îți face sistemul semnificativ mai lent în momentul în care adună statistici despre performanța hardware-ului din interior. Fenomenul se pare că este unul răspândit la scară largă, conform rapoartelor adunate de Computer World până la această oră.

În teorie, este vorba de o aplicație client de telemetrie menită să-i ajute pe cei de la HP să știe mai bine cum îți folosești computerul și cât de mult este exploatat hardware-ul din interior. Software-ul buclucaș a fost descoperit inițial pe 15 noiembrie și este intitulat HP Touchpoint Analytics Service. Acesta înlocuiește un serviciu mai vechi cu numele HP Touchpoint Manager Solution. Conform descrierii oficiale, ”include uneltele de care ai nevoie pentru a asigura securitatea dispozitivelor tale și pentru a-ți oferi pace sufletească”. Dacă nu ai ști, aproape că ai crede că îți face un bine.

Problema este că mai multe persoane s-au plâns pe pagina de suport HP pe marginea subiectului, iar serviciul cu pricina se pare că tinde să utilizeze hard disk-ul la maxim atunci când este activ. În plus, pe laptopuri, ventilatoarele ajung deseori să se învârtă foarte tare pentru a compensa consumul suplimentar de resurse.

Nu se știe momentan cum a fost instalat HP Touchpoint Analytics Service, dacă a venit printr-un update de Windows sau o actualizare servită de HP prin intermediul propriilor instrumente de suport. În orice caz, există deja un tutorial pe care îl poți urma pentru a elimina software-ul defectuos din sistem. Cei de la HP au făcut o declarație pentru Engadget pe marginea subiectului, afirmând că serviul HP Touchpoint Analytics nu trimite nici un fel de informație către servere HP fără acordul utilizatorului, chiar dacă adună toate acele informații fără un acord explicit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI