HBO urăște pirateria Game of Thrones, deși îi crește popularitatea

HBO urăște pirateria Game of Thrones, deși îi crește popularitatea

Game of Thrones continuă să fie cel mai piratat serial din toate timpurile, dar cei de la HBO fac eforturi pentru a descuraja acest comportament.

Deja de câțiva ani, episoadele din Game of Thrones au depășit numeroase recorduri de piraterie. În speranța potolirii acestui trend, oficialii HBO au făcut câteva gesturi inspirate, printre care difuzarea episoadelor la aceeași oră pe întregul mapamond. Din acest motiv, primul episod din sezonul șapte a putut fi urmărit luni la 4 dimineața, în același moment în care a avut loc premiera din SUA. Ulterior, a fost redifuzat luni seara. La capitolul decizii neinspirate intră lipsa unor aplicații HBO Go pentru Android TV sau Apple TV.

Conform celor de la TorrentFreak, HBO face investiții semnificative pentru monitorizarea celor care descarcă episoade din Game of Thrones de pe torrent. În plus, a început o campanie pentru notificarea scrisă a piraților. Până la această oră, nu s-au dat amenzi pe marginea subiectului și nici nu s-a intentat vreun proces, dar compania americană speră ca scrisorile să fie suficiente pentru a descuraja comportamentul ilegal.

În scopul acestui efort susținut, HBO a început o colaborare cu IP Echelon, o companie specializată pe monitorizarea și descurajarea pirateriei online. În practică, respectiva entitate s-a ocupat deja cu expedierea câtorva mii de scrisori către persoanele care au piratat primul episod din sezonul șapte prin torrent.

Partea interesantă este că aceste notificări ajung inițial la operatorii de internet care asociază nume și adrese fizice IP-urilor respective. Cel puțin în Statele Unite însă, conform legii drepturilor de autor, operatorii de internet nu sunt obligați să înainteze scrisorile către clienții lor. Unii efectuează respectivul gest din generozitate, dar nu se întâmplă foarte des. În altă ordine de idei, întregul sistem de prindere a piraților pe bază de IP este surprinzător de ineficient. În spatele unui singur IP de la o cafenea, se pot ascunde zeci de clienți și este aproape imposibil să-ți dai seama care a fost vinovat de piraterie.