Grammy 2017: primul premiu oferit unui album disponibil doar pe streaming

Grammy 2017: primul premiu oferit unui album disponibil doar pe streaming

Industria muzicală s-a adaptat rapid la schimbările tehnologice, oferind la Grammy 2017 primul premiu unui album ce a fost disponibil doar pe serviciile de streaming.

În urmă cu aproximativ un an, Chance the Rapper a luat o decizie destul de curajoasă. Deși artistul generase destul de mult interes în online, el a decis să nu-și lanseze primul său album într-un format clasic pe CD sau vinil și nici măcar pentru achiziție în format digital. Coloring Book a fost disponibil doar pe majoritatea serviciilor de streaming de pe mapamond, inclusiv cele autohtone.

La Grammy 2017 a fost prima oară când s-a decis luarea în considerare pentru premii a albumelor disponibile doar pe serviciile de streaming. Ca urmare a acestei decizii și a calității melodiilor de pe primul său album, Chance the Rapper a luat premiul pentru cel mai bun album rap al anului. Astfel, la Grammy 2017 au avut loc două premiere. În cadrul aceluiași eveniment, Chance a mai avut parte de două premii, unul pentru cel mai bun artist nou și al doilea pentru cea mai bună performanță rap – No Problem.

Coloring Book al lui Chance the Rapper, pe lângă valurile create la Grammy 2017, a mai reușit și alte premiere în cele câteva luni de când este disponibil. A fost primul album disponibil doar pe serviciile de streaming care a intrat în Billboard 200.

Popularitatea serviciilor de streaming a atins cote spectaculoase în ultimii ani. Din acest motiv, în 2016, Recording Industry Association of America (RIAA) a decis să certifice albume ca fiind gold sau platinum după numărul de audiții pe serviciile de streaming. Pentru premiul Digital Single Award, aceeași autoritate a hotărât că o melodie ce nu poate fi achziționată, ci doar ascultată online prin streaming, poate câștiga.

Aceste vești bune pentru serviciile de streaming vin la doi ani după au reușit să depășească veniturile încasate din achizițiile în format digital și la trei ani după ce au depășit vânzările de CD-uri.

Citește și: