Google sporește securitatea prin oprirea utilizatorilor să mai dea click pe orice

Google sporește securitatea prin oprirea utilizatorilor să mai dea click pe orice

În urmă cu câteva luni discutam de niște atacuri de tip phishing la care au căzut victime utilizatori de Google Docs. Între timp, Google a introdus o serie de măsuri preventive.

După ce o serie de atacuri de tip phishing a redus la zero sistemul de autentificare în doi pași al Google, compania americană a implementat un sistem care va preveni situații similare pe viitor. În cazul scandalului cu Google Docs, problema a fost cauzată de o aplicație neautorizată similară cu versiune originală de Google Drive, dar în realitate era creată de o echipă de hackeri.

De acum înainte, astfel de situații neplăcute vor fi mult mai ușor de prevenit datorită unor avertismente menite să te ajute să-ți dai seama că nu interacționezi cu un serviciu oficial Google. Indiferent dacă vei interacționa cu Gmail, Google Drive sau alte aplicații din suita Google, nicio aplicație nu va putea imita interafața programelor respective fără să fie evident că sunt create de o altă entitate.

În teorie, Google are un sistem de verificare a aplicațiilor prin serviciile sale. Aplicațiile autorizate vor funcționa în continuare fără probleme. Cele care nu au fost verificate vor fi evidențiate printr-o notificare destul de agresivă. Dacă vrei în continuare să le folosești, vei fi nevoit să dai câteva clickuri suplimentare și să tastezi cuvântul „Continue” într-o fereastră. Astfel, până și persoanele care dau click pe OK în orice circumstanțe își vor da seama că este vorba de ceva important și ar fi bine să fie atente în legătură cu ce își dau acordul.

unverified-app-ui

În plus, dacă o aplicație încearcă să-ți acceseze contul Google, vei vedea numele complet al aplicației împreună cu numele și adresa de mail a dezvoltatorului. Astfel, poți fi sigur că știi despre ce este vorba. Rămâne să vedem dacă hackeri vor găsi tertipuri prin intermediul cărora să ocolească acest sistem elaborat de protecție.

Citește și: