Google se alătură inițiativei de combatere a știrilor false

Google se alătură inițiativei de combatere a știrilor false

Pentru că este de actualitate problema știrilor false, Google lansează o funcție care îți permite să verifici corectitudinea informațiilor de pe internet. 

Pentru că ne aflăm în centrul unei crize informaționale, în care suntem nesiguri de toate informațiile care ni se livrează, Google își propune să se alăture inițiativei de combatere a știrilor false. Funcția lansată de Google te va asigura că lucrurile pe care le citești sunt verificate de dinainte și te și va anunța cu privire la acest fapt, atașând o etichetă pe care scrie ”Fact Check” în dreptul respectivului link.

De asemenea, eticheta va fi însoțită de câteva informații relevante pentru cititor: ce fapte sunt analizare, cine s-a ocupat de verificarea știrilor, plus un rezumat scurt al rezultatului evaluării (dacă știrea este corectă, parțial adevărată sau falsă). În practică însă, eticheta va însoți doar anumite știri, adică cele care au fost evaluate de organizații precum PolitiFact și Snopes, conform Mashable. Mai mult, Google susține că în cazul unor pagini ai putea primi rezultate conflictuale, și asta pentru că site-urile care se ocupă de analizarea știrilor au evaluat diferit aceleași informații.

Acesta este un pas important pentru combaterea știrilor false, iar atât Google, cât și Facebook au luat în serios problema care afectează populația la nivel global. Facebook a implementat o funcție prin care utilizatorii pot raporta anumite postări sau știri de pe pagină pe motivul că ar fi false, iar acestea vor fi trimise mai departe unor organizații specifice spre evaluare. Acum Google își extinde inițiativa pe care a lansat-o în luna octombrie în câteva state, astfel că ea va fi disponibilă tuturor utilizatorilor de pe platformă și în toate limbile.