Google renunță să mai suporte aplicațiile de Chrome pe PC și Mac

Google renunță să mai suporte aplicațiile de Chrome pe PC și Mac
08:09 07.12.2017

De câțiva ani, ai avut posibilitatea să rulezi aplicații destul de complexe în interiorul Google Chrome. Gigantul din Mountain View a decis însă că nu erau foarte folosite.

Majoritatea browserelor moderne sunt destul de flexibile, când vine vorba de extinderea funcționalității prin extensii, plug-in-uri, add-on-uri sau teme. Chrome a dus acel concept la un cu totul alt nivel prin intermediul aplicațiilor ce puteau funcționa aproape independent pe baza unui framework creat de Google.

Din păcate, deși aplicațiile din Google aveau rolul lor de a-ți face viața mai ușoară, nu prea au fost folosite de nimeni. Din acest motiv, în luna august 2016 a fost făcută prima mențiune conform căreia suportul pentru ele va fi încetat și vor dispărea din Chrome. Inevitabilul s-a produs în urmă cu câteva zile, printr-o altă postare pe blogul companiei. 

Utilizatorii de Google Chrome nu mai pot accesa sau instala aplicații din Chrome Web Store. Cei care au deja o serie mai mult sau mai puțin stufoasă de aplicații în browser se mai pot bucura de ele până în prima parte a anului viitor. Din acel moment, vor deveni inutilizabile.

Singura excepție de la această mutare radicală se adresează utilizatorilor de Chrome OS. Pentru viitorul apropiat, aceștia le vor putea accesa în continuare. În privința utilizatorilor de Chrome pe PC sau Mac, aceștia vor putea să descarce în continuare extensii și teme din Chrome WebStore.

Conform celor de la Ars Technica, Google nu renunță complet la ideea de aplicații în browser, dar acestea vor funcționa pe altă rețetă și vor fi dezvoltate în altă manieră. De această dată, va fi vorba de Progressive Web App sau PWA, o combinație hibridă între aplicații web și progame instalate. Același mecanism a fost lansat în urmă cu ceva timp pentru Android, manifestându-se prin integrarea funcționalității unui program standalone într-un website. Aplicațiile de tip PWA vor ajunge pe desktop-uri la mijlocul anului viitor, conform estimărilor Google.

loading...