Noul proiect Google se folosește de energia din gazonul tău pentru a-ți încălzi casa

Noul proiect Google se folosește de energia din gazonul tău pentru a-ți încălzi casa

Un nou startup, Dandelion pe numele său, care tocmai a răsărit din labolatorul secret și futuristic al Alphabet (compania-mamă a Google), promite să rezolve problema costurilor încălzirii electrice. Cei de acolo au găsit o metodă mai inedită prin care pot aduce căldură în casa ta. Conceptul de încălzire geotermală are de a face cu energia stocată chiar în gazonul din curtea ta.

Astfel de sisteme de încălzire geotermală existau deja, însă sunt recunoscute ca fiind extrem de scumpe. Dandelion promite să le aducă în curțile tuturor, mai ales prin faptul că oferta lor este mult mai atractivă din punct de vedere al prețului. Sistemele de încălzire geotermală se folosesc de energia solului, care este generată și stocată chiar în pământ. Acestea utilizează țevi de plastic integrate în sol și o pompă care este ținută în casă.

google dandelion

Pe timpul iernii, apa care se află în țevile din pământ absoarbe căldura din sol. Apoi intră în acțiune pompa care creează, astfel, aer cald. Pe timpul verii, pompa extrage aerul cald din casă și îl trimite înapoi în pământ pentru a fi răcorit. Pentru instalarea unui astfel de sistem erau nevoie până acum de săpături foarte adânci în pământ pentru a putea fi introduse țevile. Dandelion, însă, se laudă că procedura lor implică doar niște găuri de câțiva centimetri pentru țevile lor. Sistemul deținut de Google va costa între 20.000 și 25.000 de dolari, prin comparație cu 60.000, atât cât costă unul convențional.

Divizia X, laboratorul secret din cadrul Alphabet, este recunoscută pentru proiectele extrem de ambițioase care ar trebui să aducă viitorul mai aproape de noi. Unul dintre acestea, pe lângă Dandelion, implică instalarea de baloane purtătoare de semnal Wi-Fi pentru a duce Internetul în zone mai puțin accesibile, notează CNN.

Citește și:
Etichete: