10 mart. 2017 | 09:49

Google introduce un test CAPTCHA invizibil [VIDEO]

ACTUALITATE
Google introduce un test CAPTCHA invizibil [VIDEO]

Securitatea celor de la Google a devenit atât de avansată și de inteligentă încât își poate da seama dacă ești robot sau om și fără a te întreba acest lucru.

Cu toții am avut de a face cu testele CAPTCHA măcar o dată în viață (bine ar fi să fi fost doar o dată). Acestea aplică testul Turing pentru a determina dacă au de a face cu un om sau cu un robot. Aceste provocări îți cer să completezi în chenarul afișat literele pe care le vezi în imaginile atașate și tot felul de alte puzzle-uri care îți pot părea lipsite de sens, însă care au o utilitate aparte.

În timp ce boții și spammerii devin din ce în ce mai sofisticați, testele CAPTCHA devin din ce în ce mai complexe și mai grele, iar chiar și oamenilor începe să le fie dificil să le rezolve. Aceasta este o problemă, pentru că scopul lor nu este de a te pune pe tine în dificultate și de a-ți pune bețe în roate, ci de a opri accesul boților la conținut. Din acest motiv, puzzle-urile de acest gen pot deveni un impediment.

În 2014, Google a anunțat apariția ”reCAPTCHA”, care renunța la puzzle-uri în favoarea unei casete pe care trebuia să o bifezi. Google analiza anumite aspecte ale comportamentului tău pe site și determina la final dacă ești sau nu un robot, conform thenextweb.com. Spre exemplu, un robot ar fi apăsat mereu fix în centrul casetei, în timp ce un om nu. Acesta nu era unicul test. Dacă identifica ceva suspicios în legătură cu tine, atunci ți-ar fi cerut să realizezi un puzzle simplu, dar asta se întâmpla rareori.

Acum, spre fericirea multora, inteligența artificială de la baza Google a devenit atât de avansată încât nu mai are nevoie de aceste provocări, deși ele tot există, doar că sub o altă formă (mai puțin deranjantă). Mai nou, platforma dispune de un test CAPTCHA invizibil, adică de un buton ascuns care există pe site și care funcționează în fundal și determină dacă ești o persoană reală.

Asta înseamnă că majoritatea oamenilor nici nu vor ști că au de a face cu un test de securitate. Doar cei care par suspecți vor fi rugați să rezolve un puzzle, însă dezvoltatorii pot modifica oricând această situație.