Gheața inflamabilă este cea mai nouă și promițătoare sursă de energie

Gheața inflamabilă este cea mai nouă și promițătoare sursă de energie

Cercetătorii au extras cu succes gaz natural din gheața inflamabilă, iar asta poate duce la descoperirea unei noi surse de energie.

Anul trecut, geologii din China au descoperit noi rezerve de hidrat de metan, cunoscut sub numele de gheață inflamabilă, iar acum au reușit să o recolteze, aducând lumea mai aproape de valorificarea unei noi surse de energie.

Hidratul de metan este o substanță fascinantă care are aspectul gheții, dar de fapt structura este compusă din metan blocat în interiorul structurii moleculare a apei. Partea interesantă este că dacă aprinzi un chibrit, aceasta va lua foc, și nu se va topi așa cum poate ne-am aștepta.

Aceste depozite solide de gaz pot fi găsite pe fundul oceanului , sub sute de metri de apă, unde temperaturile sunt scăzute și presiunea este moderată. Acest câmp ideal de stabilitate poate fi dat peste cap foarte ușor dacă unul dintre cei doi factori se modifică, iar acesta este și motivul pentru care cercetătorilor le-a fost atât de greu să extragă această substanță până acum, potrivit Science Alert.

Cercetătorii sunt de părere că rezervele de hidrat de gaz se regăsesc în abundență în mai multe zone din lume și că acestea ar putea depăși toți combustibilii fosili la un loc.

China este prima țară din lume care descoperă o modalitate de a extrage acest gaz natural din gheața inflamabilă, și inovația prezintă numeroase rezultate promițătoare nu doar din punct de vedere științific, ci și dintr-unul comercial.

Cu toate acestea, forajul pe fundul mării pentru recoltarea gheții inflamabile nu este fără riscuri,și încă se investighează impactul său asupra mediului, existând posibilitatea ca metanul să iasă în atmosferă dacă procedura nu se desfășoară așa cum ar trebui. Metanul este un gaz care poate avea un impact asupra încălzirii globale. În plus, acțiunile de extracție a acestuia de pe fundul oceanului ar putea afecta ecosistemul natural.

În ciuda acestor riscuri, cercetătorii susțin hidratul de metan poate fi folosit sub formă de combustibil, pentru că atunci când ardem gaz producem mult mai puțin emisii.

Citește și:
Etichete: