O galaxie ascunsă a fost descoperită chiar lângă Calea Lactee [FOTO]

O galaxie ascunsă a fost descoperită chiar lângă Calea Lactee [FOTO]

O galaxie de tip spirală care se învârte foarte aproape de Calea Lactee poate fi una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a surprins vreodată celebrul Telescop Hubble. Motivul pentru care ea nu a fost descoperită până acum sunt norii groși și denși de praf cosmic care o mascau. 

O imagine surprinsă de Telescopul Hubble ne arată o frântură din remarcabila Galaxie Ascunsă (chiar așa și-a primit numele). În poză putem observa spirala strălucitoare care este parțial mascată de norii de praf stelar care se învârt între ea și Calea Lactee. Numele de cod pe care Galaxia Ascunsă l-a primit este IC 342. Conform NASA, mijlocul ei este compus din hidrogen ionizat. Tot Agenția Spațială Americană este de părere că în centrul acesteia se află locul de naștere al stelelor tinere.

calea lactee galaxie ascunsa

NASA mai spune că galaxia este foarte aproape de Calea Lactee, păstrând proporțiile și dimensiunile cosmice, și este una dintre cele mai străclucitoare pe care le putem vedea pe cer. Din păcate, în mare parte din timp ea este mascată în așa fel încât numai în anumite momente poate fi observată de către Hubble. Ea este foarte activă, lucru indicat de culorile vii și stărlucitoare pe care le putem vedea în imagini.

Galaxia Ascunsă nu este primul lucru deosebit pe care Hubble l-a observat în premieră în acest an. Telescopul a realizat o poză acum câteva luni prin care am putut observa două galaxii trecând razant una pe lângă cealaltă. Ele se deplasau cu viteze uriașe, astfel că o unire a celor două a fost imposibilă. Cu toate acestea, Hubble a surprins exact momentul de întâlnire, notează Daily Mail. Imaginea este mai jos.

calea lactee

Citește și: