Facebook te anunță dacă ai căzut în plasa propagandei rusești

Facebook te anunță dacă ai căzut în plasa propagandei rusești

Facebook continuă să aibă o problemă cu promovarea știrilor false pe platformă, dar vrea să ajute internauții să afle dacă au fost expuși la propagandă rusească.

Autoritățile americane au confirmat în ultimele luni impactul major pe care l-au avut cei de la Facebook în manipularea opiniei publice în perioada alegerilor prezidențiale din ultima parte a anului trecut. Din câte se pare, nu mai puțin de 126 de milioane de americani au fost expuși la știri false și informații eronate promovate de ferme de troli din Rusia cu scopul radicalizării cetățenilor și al alegerii lui Donald Trump în poziția de președinte al SUA.

Facebook trece în această perioadă printr-un proces de reinventare. Încearcă să adopte politici de transparență sporită vizavi de utilizatorii săi și să ajute internauții să înțeleagă un pic mai bine ce s-a întâmplat în perioada premergătoare alegerilor. În acest scop, în secțiunea de suport a site-ului, va include o pagină prin intermediul căreia vei putea să vezi dacă ai dat like sau interacționat în altă manieră cu o postare sau reclamă a unei pagini de propagandă creată de Internet Research Agency. Investigațiile au scos la iveală că respectiva agenție este de fapt o fermă de troli din Rusia ce a fost responsabilă de o mare parte dintre eforturile propagandiste mediatizate intens în Statele Unite.

În aceeași secțiune nouă din pagina de ajutor a Facebook, vei putea vedea și profilele de Instagram mincinoase cu care ai interacționat în ultimii ani. Din câte se pare, aproximativ 20 de milioane de americani au fost expuși prin intermediul instagram la postări menite să amplifice tendințele extremiste, rasiste sau xenofobe. ”Este important ca oamenii să înțeleagă modul în care actori străini au încercat să creeze diviziune și să alimenteze neîncredere folosind Facebook înainte și după alegerile din SUA în 2016.” Oficialii Facebook au detaliat într-o postare pe blogul companiei modul în care va informa internauții cu referire la problema influenței rusești în SUA. Noua secțiune din Facebook detaliată mai sus va fi introdusă până la finele acestui an.

Citește și: