23 dec. 2017 | 09:02

Facebook îți face angajarea mai dificilă, dacă ești vârstnic

ACTUALITATE
Facebook îți face angajarea mai dificilă, dacă ești vârstnic

Cei care postează anunțuri de angajare pe Facebook pot fitra persoanele pe bază de vârstă, iar acest criteriu este ilegal în foarte multe țări.

Dacă ai părinți care și-au căutat de lucru în ultimii zece ani, sigur ai aflat că foarte multe companii și firme mici au o problemă cu angajarea vârstnicilor. De multe ori, preferă persoanele tinere, pentru a le putea plăti mai puțin din lipsă de experiență și pentru a le modela în funcție de pretențiile jobului. Această situație nu se va schimba prea curând, deși ar fi de apreciat dacă am putea remedia situația măcar parțial.

Primul pas pe care l-am putea face ar fi ca măcar filtrarea pe bază de vârstă a celor care văd un anunț să nu mai existe. Din păcate, cei de la Facebook facilitează acest proces și, subit, experiența sau talentul la o anumită meserie tind să fie irelevante.

Pentru a se ajunge la această concluzie, membrii organizației non-profit ProPublica au ințiat o investigație ce a fost ulterior detaliată în The New York Times.  Întregul experiment s-a desfășurat în Statele Unite, unde o lege din 1967 intitulată Actultul de Discriminare pe Bază de Vârstă la Angajare previne astfel de practici. În mod expre, în această categorie a persoanelor în vărstă sunt trecuți indivizii cu vârste peste 40 de ani.

Deși nu este deloc dificil să repeți și tu experimentul, partea surprinzătoare este că cei de la Facebook sunt de părere că nu au greșit cu nimic. ”Folosită responsabil, direcționarea pe bază de vârstă în perspectiva angajării reprezintă un standard acceptat în industrie și are un motiv foarte bun: ajută angajatorii să recruteze oameni de toate vârstele să-și găsească un loc de muncă.”

Același studiu inițiat de ProPublica a scos la iveală faptul că pe LinkedIn sau Google sunt aceleași filtre de care poți profita dacă îți dorești ca anunțul tău de angajare să nu treacă prin fața persoanelor de peste 40 de ani. După publicare concluziilor, cei de la LinkedIn au remediat problema.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele