A fost descoperită o planetă cu atmosferă strălucitoare

A fost descoperită o planetă cu atmosferă strălucitoare

Astronomii au reușit să detecteze recent o exoplanetă de câteva ori mai mare ca Jupiter și care are o atmosferă strălucitoare.

Planeta descoperită recent de către astronomi este un ”Jupiter fierbinte”. Putem să ne imaginăm planeta Jupiter ca punct de referință, dar ca să ajungem la dimensiunile exoplanetei, trebuie să avem în vedere că aceasta este de cinci ori mai mare decât gigantul din sistemul nostru solar. În ecuație trebuie să adăugăm și o stea care e suficient de aproape încât să încălzească suprafața atmosferei planetei la 2530 de grade Celsius.

Planeta WASP-121b este cea pe care o descriem, exoplaneta fiind la aproximativ 900 de ani-lumină distanță de Pământ. Aceasta are ceva în comun cu planeta noastră: are stratosferă.

Într-un studiu publicat în jurnalul Nature, cercetătorii arată că au folosit telescopul Hubble pentru a vizualiza stratosfera planetei, un strat atmosferic neobservat până acum pe alte planete din afara sistemului solar.

Pentru a înțelege modul în care funcționează atmosfera planetei WASP-121b, astronomii s-au uitat la lumina infraroșie emisă de către moleculele de apă din atmosferă. Această eliberare de radiație nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar pentru Hubble, nu este o problemă.

Hubble a descoperit că moleculele de apă strălucesc, arătând că în atmosfera superioară există o cantitate mare de energie sau căldură care este eliberată și nu captată. Asta indică faptul că temperatura stratosferei crește cu aproximativ 530 de grade Celsius pe măsură ce este parcursă, scrie popsci.com.

Pe Pământ, stratosfera are un gradient de temperatură inversat, datorită ozonului din atmosferă. Ozonul încălzește stratosfera superioară, absorbind radiația ultravioletă a Soarelui. În acest caz vorbim despre Pământ și nu despre o planetă uriașă. Astfel, cercetătorii se întreabă de ce planeta descoperită are o atmosferă similară cu a Pământului.

O teorie o reprezintă faptul că anumiți compuși din atmosferă, oxidul de titaniu și oxidul de vanadiu, pot menține temperaturile ridicate ale atmosferei, dar va mai dura până să se ajungă la o concluzie mai clară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: