Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană are o dată exactă

Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană are o dată exactă

Se dezbate de câțiva ani eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeanaă, dar visul va deveni realitate la mijlocul acestui an.

Tarifele de roaming au scăzut la nivel global. Indiferent de operatorul pe care îl preferați, a devenit un pic mai ieftin în fiecare an să vorbiți din străinătate în România și să utilizați o conexiune de date în deplasare. Toate acele măsuri au fost luate ca un precursor pentru eliminarea totală a tarifelor de roaming. Visul era ca, indiferent unde v-ați afla în Uniunea Europeană, să aveți aceleași tarife de roaming pentru date și conversații la fel ca acasă.

În această vară se va implementa ultima parte a proiectului respectiv. Conform ultimelor declarații ale oficialilor Comisiei Europene, tarifele de roaming ar trebui reduse la zero începând cu 15 iunie. Această promisiune a fost făcută după ce decizia a fost votată de reprezentanții celor 28 de state membre în Parlamentul Europei. ,,Aceasta a fost ultima piesă din puzzle. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în Uniunea Europeană fără taxe de roaming.” Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene s-a arătat foarte încântat în privința modului în care a evoluat proiectul în ultimii ani.

Înainte de materializarea acestui vis pentru cei mai mulți dintre noi, va mai fi necesară o singură formalitate. Aceasta din urmă va implica un alt vot din partea Parlamentului Europei și Consiliului Europei pe marginea înțelegerii. Analiștii sunt de părere că un vot de blam împotriva punerii în aplicarea a proiectului este imposibil.

Serviciul intitulat roaming precum acasă va intra în funcțiune începând cu 15 iunie. Toate detaliile referitoare la acest proiect au fost deja publicate într-un document oficial accesibil online. În acel material se menționează tarifele maxime pentru apeluri de tip voce, mesaje text și trafic de date. Se detaliază și faptul că cei care vor depăși limitele de trafic de date incluse în abonament nu vor fi nevoiți să achite taxe umplute artificial. Ca urmare, întregul concept de roaming în Uniunea Europeană va fi redus la zero, iar asta e cel mai important.

Citește și: