Ce efecte are consumul moderat de alcool asupra organismului tău

Ce efecte are consumul moderat de alcool asupra organismului tău

Deși se susține de mult timp că alcoolul în cantități moderate este benefic pentru organism, noi studii subliniază efectele negative ale acestuia.

Specialiștii nu au acordat o atenție suficient de mare, până în acest moment, problemelor care apar în urma consumului moderat de alcool, iar studiile s-au centrat pe daunele pe care le produce alcoolul în exces.

De această dată, un studiu publicat în British Medical Journal analizează sănătatea cerebrală a consumatorilor care sunt considerați băutori moderați (adică cei care beau cinci pahare de vin sau cei care beau patru halbe de bere pe săptămână). Rezultatele cercetării au arătat o micșorare a hipocampului, o regiune din creier asociată cu memoria și învățarea, notează Popular Science.

 

Pentru că în trecut nu s-a acordat o importanță suficient de mare acestui subiect, dar în schimb s-a pus accentul de nenumărate ori asupra consumului excesiv de alcool, majoritatea oamenilor consideră că acest nivel de consum este normal sau, cel puțin, nedăunător. Alte studii nu au făcut decât să sublinieze beneficiile pe care le-ai avea în urma consumului moderat de alcool, dar studiile de acest gen ar putea fi inconsistente.

Așa cum se poate suspecta cu ușurință, băutul în exces afectează creierul consumatorului într-o foarte mare măsură. Însă când vine vorba despre consumul moderat de alcool, efectele nu sunt atât de drastice, dar ele există, cel puțin raportat la subiecții care nu consumă deloc alcool.

Asta nu înseamnă că oricine consumă câteva băuturi alcoolice pe săptămână este expus unor afecțiuni cerebrale. Studiul realizat de cercetători este observațional și s-a realizat pe o plajă mică de subiecți, doar 550. Asta înseamnă că specialiștii vor avea nevoie să colecteze mult mai multe date înainte de a ajunge la o concluzie definitivă.

Cu toate acestea, rezultatele obținute amintesc că alcoolul, chiar și în cantități care sunt considerate nesemnificative, pot fi toxice și își pot afecta sănătatea cerebrală, dar și buna funcționare a organismului tău. Însă nu trebuie să uităm nici de efectele benefice și am subliniat într-un articol anterior că băuturile alcoolice pot combate durerea mai eficient ca paracetamolul.

Citește și:
Etichete: