Descoperirea exoplanetelor similare Pământului, sărbătorită de Google printr-un Doodle

Descoperirea exoplanetelor similare Pământului, sărbătorită de Google printr-un Doodle

NASA a anunțat descoperirea exoplanetelor Trappist, iar Google marchează importantul eveniment printr-un Doodle animat foarte simpatic. 

Anunțul NASA privind descoperirea exoplanetelor Trappist marchează un moment foarte important, având în vedere că acestea sunt la distanță relativ mică față de Terra (aproximativ 40 de ani lumină) și că trei dintre ele (sunt șapte în total) ar putea oferi condiții care fac posibilă dezvoltarea vieții, orbitând în zona prielnică a sistemului lor solar. Mai mult, toate cele șapte exoplanete descoperite ar putea avea apă lichidă și au dimensiuni similare Terrei.

Descoperirea exoplanetelor Trappist a fost făcută cu ajutorul telescopului spațial Spitzer și a mai multor telescoape terestre.Vestea descoperirii exoplanetelor Trappist a făcută imediat înconjurul lumii, iar cei de la Google s-au grăbit să ofere și un Doodle special pentru a sărbători anunțul NASA.

,,Descoperirea exoplanetelor pietroase cu o temperatură la suprafață care să permită prezența apei în stare lichidă transformă acest sistem într-o țintă incitantă pentru căutarea pe viitor de vietăți.” Doctorul Chris Copperwheat de la Universitatea John Moores din Liverpool, unul din membrii echipei internaționale care a colaborat la descoperire este foarte încrezător în posibilitățile puse la dispoziție de acest nou sistem solar.

Oxigenul din atmosferă este cel mai important aspect. Dacă vor fi descoperite molecule de O2 în stratul atmosferic al planetelor, aceasta va fi clasificată ca o dovadă ,,puternică, foarte puternică și concludentă” pentru prezența vieții. Cercetările se află însă doar la început. ,,Sperăm ca în următorii zece ani să știm dacă există viață acolo.” Doctorul Amaury Triaud de la Institutul de Astronomie Cambridge este conștient că munca abia început.

În Doodle-ul Google inspirat de anunțul NASA, versiuni animate ale Terrei și Lunii privesc printr-un telescop. Pământul descoperă o planetă mică. În următorul cadru, celelalte șase exoplanete Trappist se înghesuie și fac cu mâna Pământului. Cei care își doresc să distribuie animația Google, o pot face cu ajutorul butonului din colțul ecranului.

Octavian Palade
Articol scris de
Palade Octavian
Octavian Palade
Comentarii
10:05 / 23.02.2017