Europa și-ar putea schimba regulile pentru persoanele conectate la aparate

Europa și-ar putea schimba regulile pentru persoanele conectate la aparate

Ar trebui ca cineva aflat în stare vegetativă să rămână conectat la un tub timp de câțiva ani?

Este o întrebare la care mulți nu vor să răspundă, însă unii sunt nevoiți să o facă. Dacă un pacient se află în această stare vegetativă și nu există nici cea mai mică speranță, atunci decizia de a rămâne sau nu conectat la tubul care-l ține în viață, le revine membrilor familiei sau medicilor. Asta până acum.

O hotărâre recent anunțată de Curtea de Apărare a Regatului Unit, spune că ei pot decide să oprească hrănirea artificială a pacientul și să-l lase să moară, astfel încât familia să nu treacă printr-un proces juridic de lungă durată și să li se ia o povară de pe umeri.

Ar putea părea că Marea Britanie i-a decizii mult prea ușor și că ar legaliza o formă de eutanasie. De fapt, această schimbare este așteptată de mult timp, iar practica Regatului se alătură Statelor Unite și Australiei.

Decizia se referă la persoanele care au rămas într-o stare vegetativă permanentă sau în stare puțin conștientă, de obicei după ce au suferit o leziune cerebrală și au ieșit dintr-o comă într-o stare în care pot respira fără ajutor, dar nu dau semne că ar fi conștienți. Ar muri dacă nu ar avea un tub cu hrană care să furnizeze substanțele nutritive și lichidele. Odată ce este clar că starea cuiva este permanentă, multe familii sunt de acord cu medicii că rudelor lor nu li se vor acorda tratamente medicale care ar putea să le prelungească viața. Acestea ar putea include antibiotice sau resuscitare dacă inima lor se oprește. Adesea, pacienții mor după câțiva ani de la pneumonie sau alte infecții, dar unii pot trăi timp de decenii.

Precedenta situație în aceste cazuri

Până în prezent, era necesară aprobarea unui judecător pentru a elimina tubul de hrană al unei persoane, chiar dacă familia și medicii au fost de acord că este în interesul pacientului. Cele mai multe familii nu apelau la acestă procedură, deoarece procesul legal poate dura mai multe luni sau chiar ani, le costă zeci de mii de lire sterline, iar mediul înconjurător le putea face să simtă că fac ceva ostil față de cel iubit.

Se crede că în ultimele două decenii s-au înregistrat numai aproximativ 100 de astfel de cazuri în Marea Britanie. În Anglia, în jur de 16.000 de oameni sunt considerați a fi într-o stare vegetativă persistentă și aproximativ de trei ori mai mulți într-o stare puțin conștientă. Medicii din țări precum Olanda, unde există doar câteva zeci de persoane aflate într-o stare vegetativă persistentă, privesc ceea ce se întâmplă în Marea Britanie cu groază, considerându-o ca o formă de tortură în masă.

Atunci când un tub de alimentare este îndepărtat, pacientul poate rezista până la două săptămâni înainte de a muri, timp în care i se administrează analgezice și o sedare puternică.

Decizia juridică anterioară din Marea Britanie, cum că tuburile de hrănire sunt unice ca tratament medical care poate fi eliminat numai prin ordinul instanței, a fost mult timp criticat.