02 apr. 2017 | 16:00

De ce nu te poți gâdila singur

ȘTIINȚĂ
De ce nu te poți gâdila singur

Nu reușești să te gâdili singur, chiar dacă încerci de nenumărate ori, dar este totuși ciudat cum o simplă atingere a altcuiva este suficientă pentru a cauza râsete și zvârcoleli din partea ta.

Întrebarea care ne stă pe buze este de ce nu putem să obținem același răspuns dacă noi suntem făptașii? Nu cred că își dorește nimeni să facă acest lucru, pentru că ar deveni enervant într-un timp foarte scurt. Până una-alta, partea bună e că nici nu ai cum să te gâdili singur, și pentru acest fapt nu-i poți mulțumi decât cerebelului tău, conform Science Alert.

Înainte de a oferi un răspuns la întrebarea de mai sus, ar trebui să explicăm pe îndelete ce este gâdilatul și de ce corpul nostru răspunde în acest fel la atingerea cuiva.

Conform cercetătorului Sarah-Jayne Blakemore, de la Universitatea din Londra, două părți ale creierului sunt responsabile de felul în care procesezi gâdilatul: cortexul somatosenzorial, care este responsabil de perceperea atingerii, și cortexul cingular anterior, care procesează plăcerea.

Aceste regiuni lucrează împreună pentru a declanșa sistemul nervos atunci când ceva sau cineva te gâdilă. Aparent, există două tipuri de gâdilat- Gargalesis și Knismesis. Gargalesis este acel fenomen care apare atât la oameni, cât și la primate și este acel gâdilat care îți provoacă un răspuns necontrolabil și care te determină să râzi. Knismesis se produce atunci când ai parte de niveluri scăzute de stimulare și este o senzație pe care ți-o poți induce și singur- ca atunci când te atinge ața de la un tricou și te face să simți furnicături pe piele.

Un alt lucru interesant când vine vorba de gâdilat este că el te determină să râzi, ca și cum ai auzit cea mai bună glumă, deși îți displace foarte mult senzația. Acest lucru se întâmplă pentru că atât glumele, cât și gâdilatul declanșează aceeași zonă a creierului, numită operculul rolandic (o zonă responsabilă de reacțiile vocale și emoționale).

Răspunsul la întrebarea ”De ce nu ne putem gâdila singuri?” este destul de previzibil- pentru că cerebelul poate prezice gâdilatul, acesta anulează răspunsul zonelor din creier responsabile de procesarea senzației. Cu alte cuvinte, cerebelul știe unde se află mâna ta și ce vrei să faci cu ea, motiv pentru care gâdilatul nu mai este o surpriză sau ceva ce nu poți controla.