De ce îmbătrânim și cum putem împiedica înaintarea în vârstă

De ce îmbătrânim și cum putem împiedica înaintarea în vârstă

Cu toții ne dorim să ne prelungim durata vieții, iar cercetătorii au analizat cu atenție factorii care influențează încetinirea procesului de îmbătrânire.

Oricât de mult ne-ar plăcea să negăm, cu toții vom îmbătrâni și muri la un moment dat. Dar este un fapt real că unii dintre noi, precum și unele animale, îmbătrânesc mult mai greu, din pricina unor factori care nu ne sunt încă foarte clari. Țestoasele din Galapagos pot trăi 170 de ani, iar cea mai veche scoică identificată are în jur de 405 ani.

Deși oamenii au putut să tripleze durata medie a vieții pe parcursul timpului, creaturile primitive încă ne depășesc în acest sens. Majoritatea mamiferelor ating pragul dezvoltării fizice la vârsta la care pot începe să se reproducă, iar odată ce această capacitate descrește, sănătatea fizică începe să cunoască deteriorări. Însă pentru unele animale acest lucru nu pare a fi valid, iar reptilele cu sânge rece sunt cel mai bun exemplu. Acestea au o calitate bună a vieții până când ceva se întâmplă cu ele și mor, dar sănătatea lor nu se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, conform Science Alert.

Cu toate că cercetătorii nu au putut determina încă răspunsul la problema îmbătrânirii, știm totuși că un rol important în această chestiune îl joacă celulele noastre. Fiecare dintre acestea se poate diviza de un număr finit de ori (fapt cunoscut sub numele de limita Hayflick). Această limită este setată la numărul 50, ceea ce înseamnă că fiecare celulă se poate diviza de 50 de ori, sau altfel spus, că fiecare dintre ele trăiește cam nouă luni de zile.

Pentru a compara, celulele țestoaselor din Galapagos se pot diviza de 125 de ori, în timp ce cele ale unui șoarece, în jur de 14-28 de ori. Diferența este influențată de numărul de telomeri (o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar) și de durata lor de viață.

Studiile realizate în prezent pe animale le-au arătat cercetătorilor că unele gene pot limita procesul de îmbătrânire, precum gena IGF-1 care poate proteja organismul împotriva unor deteriorări ale genelor și, implicit, ale organelor. Cu toate că cercetările ne arată că acest fapt este valabil pentru șoareci, lucrurile nu sunt încă dovedite în cazul omului.

Însă se pare că există și o soluție la care putem avea acces pe moment. Una dintre teorii susține că aportul mai mic de calorii conduce la o durată mai lungă a vieții. Lucru testat pe animale, dar fără să aibă rezultate concrete în cazul oamenilor, cel puțin momentan.

Citește și:
Etichete: