06 apr. 2017 | 11:18

De ce dormim mai puțin odată ce înaintăm în vârstă

ȘTIINȚĂ
De ce dormim mai puțin odată ce înaintăm în vârstă

Este un fapt cunoscut că odată ce înaintăm în vârstă, dormim mai puțin, însă motivele din spatele acestui fenomen sunt mai puțin cunoscute.

Problema este una care ne frământă constant și încercăm mai mereu să o înțelegem pe îndelete. Așa că putem să ne întrebăm dacă adulții dorm mai puțin pentru că au nevoie de mai puțin somn sau dacă pur și simplu aceștia nu au dorm suficient.

Cercetătorii tind să susțină cea de-a doua idee și afirmă, într-un studiu publicat în revista Neuron, că de vină sunt mecanismele cerebrale care cunosc modificări odată cu înaintarea în vârstă și ne împiedică să dormim suficient, conform Popular Science. Această descoperire nu poate avea decât efecte benefice și le permite specialiștilor să dezvolte tratamente și medicamente care să rezolve această deficiență.

Problema este una relevantă pentru că somnul este o activitate vitală pentru buna funcționare a organismului uman. La oameni, fiecare organ major trebuie să ia o pauză pentru a da randament următoarea zi. Din acest motiv, nu e de mirare că cercetătorii au început să descopere legături cauzale între lipsa somnului și dezvoltarea unor boli cardiovasculare, a diabetului și a obezității. De asemenea, specialiștii au descoperit și că odată cu înaintarea în vârstă abilitatea noastră de a avea parte de un somn odihnitor scade considerabil.

Cercetătorii de la Universitatea din Berkeley, care au studiat această problemă, susțin că lipsa somnului este cauzată de pierderea unor conexiuni neuronale care aveau rolul de a te alerta că trebuie să dormi. Comparând somnul unor șoareci tineri cu al unora bătrâni, aceștia au descoperit că deși aceste semnale există încă în creierul șoarecilor mai bătrâni, acesta nu poate citi aceste impulsuri.

O altă legătură interesantă care merită a fi explorată este că lipsa somnului ar putea fi un factor care contribuie la îmbătrânirea organismului, și nu neapărat unul care rezultă în urma acestui fenomen natural.

Pentru a rezolva acest conflict existent în organism, oamenii de știință încearcă să dezvolte terapii care ar întări legăturile dintre receptorii responsabili de inducerea somnului. Iar deși sedativele sunt considerate a fi eficiente și de ajutor, ele doar te mențin în starea de sedare din timpul somnului, dar tot nu îți oferă un somn odihnitor.

În același studiu se menționează că sunt puse la încercare câteva tratamente și metode de ameliorare a lipsei somnului, precum stimularea electrică a creierului sau terapia comportamentală, însă nu este clar dovedită eficiența lor.