De ce avem coșmaruri și cum putem scăpa de ele

De ce avem coșmaruri și cum putem scăpa de ele

Deși sunt o sursă a confuziei și a anxietății, coșmarurile ar putea avea un scop bine definit, evidențiindu-ne acele probleme încă nerezolvate.

Coșmarurile sunt, cel mai probabil, utile pentru supraviețuirea noastră, altfel ele ar fi fost eliminate de mult timp odată cu evoluția speciei, susține Deirdre Barrett, un psiholog de la Harvard. Deși acesta nu este cel mai bun argument, mai ales pentru că știm că s-au păstrat o multitudine de mutații genetice și comportamente care nu sunt cele mai de folos omului, Barett trece mai departe și menționează o cauză mai bine conturată a coșmarurilor, conform Live Science.

Astfel, visele urâte, poate chiar înspăimântătoare, sunt de fapt o modalitate a creierului de a ne atrage atenția asupra problemelor cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită. Deși unele dintre acestea merită atenția noastră, unele sunt doar manifestări paranoice ale subconștientului nostru. Iar aducându-ne în față grijile neîntemeiate, coșmarurile ne permit să eliminăm odată pentru totdeauna unele dintre problemele nefondate pe care le avem de zi cu zi.

Pentru a scăpa de coșmarurile repetitive, cercetătorii ne recomandă să identificăm cea mai propice soluție la problema evidențiată și să o tot repetăm mental. În acest fel, când vom visa din nou aceeași acțiune, măcar vom avea parte de finalul pe care ni-l dorim. Însă aceasta nu este decât o soluție de moment. Barret ne sfătuiește să încercăm să descifrăm adevăratul înțeles al viselor și să vedem corelația lor cu grijile pe care le avem zi de zi.

Această abordare este de multă vreme folosită în diferite culturi și religii, precum în tribul Lakota al nativ-americanilor. Aceștia se folosesc de vise și de coșmaruri pentru a determina care este calea pe care să o urmeze în cazul unei decizii importante.

De asemenea, un studiu amănunțit, din 2005, asupra triburilor australiene și surinameze, ne arată că visele pe care le aveau aceștia corelează, de cele mai multe ori, cu evenimentele importante pe care le experimentau sau anticipau în viața lor.

Coșmarurile sunt o parte firească, normală, a somnului, iar frecvența lor variază de la o persoană la alta. Deși am putea crede că numărul ridicat al coșmarurilor este un semn rău la adresa viitorului nostru, cercetătorii susțin că acest lucru nu este astfel, dar că dacă acestea ajung să influențeze în mod negativ starea noastră pe timpul zilei, atunci nu ar strica să căutăm un ajutor din partea specialiștilor.

Citește și: