Lipsa de somn te face să mănânci mai mult a doua zi

Lipsa de somn te face să mănânci mai mult a doua zi

O nouă cercetare studiază corelația dintre lipsa de somn și cantitatea de calorii pe care ajungem să o consumăm în ziua următoare, arată stiridinlume.ro.

Recenta meta-analiză a fost efectuată de cercetători de la King’s College London și a fost publicată și în jurnalul medical European Journal of Clinical Nutrition. Noul studiu reunește rezultatele mai multor studii efectuate în trecut, pentru a da un răspuns mai clar cu privire la corelație. Cea mai semnificativă descoperire din cadrul analizei este că oamenii care se confruntă cu lipsa de somn consumă aproximativ 385kcal în plus a doua zi, comparativ cu cei ce dorm suficient pe parcursul nopții.

Echipa de cercetare a realizat că lipsa de somn nu are un impact față de energia consumată de un individ a doua zi, astfel că participanții la studiu au avut parte de un câștig net de 385 de calorii pe zi. Oamenii au consumat mai puține proteine și mai multe grăsimi, dar cantitatea de carbohidrați consumată nu a înregistrat diferențe, arată sciencedaily.com.

Lipsa de somn este una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care avem de-a face în prezent, dar care poate fi prevenită, iar echipa vrea să dezvolte studiul pentru a înțelege care sunt implicațiile pe termen lung ale orelor nedormite, ca factor de risc în cazul obezității.

Un prim studiu, ce a avut ca subiecți 26 de adulți, a descoperit că lipsa de somn produce activarea intensă a zonelor de recompensă din creier atunci când indivizii mănâncă. Motivația crescută de a mânca poate explica aportul de hrană consumată de oamenii ce dorm mai puțin decât ar trebui. O altă explicație vine din direcția ceasului biologic, a cărui perturbare afectează producția de grelină (hormoul ce cauzează senzația de foame) și de leptină (hormonul ce dictează starea de sațietate).

Subiecții ce au experimentat lipsa de somn au putut să doarmă între trei ore și jumătate și cinci ore și jumătate pe noapte, în timp ce subiecții ce au dormit normal au putut petrece în pat între șapte și douăsprezece ore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: