Cum se curăță una dintre cele mai mari oglinzi de telescop din lume [VIDEO]

Oglinzile de telescop nu fac excepție de la curățenie, dar procesul de curățire a unui astfel de echipament este mult mai complex decât ai crede.

La fel ca orice altă oglindă, și oglinzile montate în interiorul telescoapelor trebuie curățate, chiar dacă au un metru sau zece în diametru. Cu cât oglinda este mai mare, însă, cu atât procesul este mai complex, iar în videoclipul de mai sus vedem una dintre cele mai mari oglinzi de acest fel.

Videoclipul a fost realizat de către European Southern Observatory și ne arată care sunt pașii necesari pentru curățarea unei oglinzi provenite de la Very Large Telescope. Fiecare dintre oglinzile principale ale observatorului din deșeertul Atacama, din Chile, are un diametru de 8,2 metri.

”În fiecare noapte, oglinzile uriașe ale telescopului sunt expuse atmosferei în timp ce sunt descoperite sub cerul liber”, arată oficialii ESO în descrierea videoclipului. ”Pe măsură ce acestea rămân expuse pentru a face observații, praful și alți poluanți se adună pe suprafața acestora. De-a lungul timpului, reflectivitatea acestora este afectată și oglinzile își pierd randamentul când vine vorba de surprinderea celor mai slabe lumini venite din spațiu”, mai arată aceștia.

Cei de la ESO spun că oglinzile sunt scoase în mod regulat din telescop și sunt duse într-o clădire specială, unde acestea sunt curățate, iar apoi le este aplicat un nou strat de aluminiu care să reflecte cât mai bine lumina.

Procesul de curățare a unei astfel de oglinzi durează opt zile, timp în care oglinda este transportată la facilitate, curățată și adusă înapoi. Chiar dacă acțiunea pare una destul de relaxată în videoclip, oficialii ESO spun că este o operațiune foarte dificilă, unde nu este loc de greșeli.

11:02 13.08.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video