18 feb. 2017 | 09:00

Cum renunți la Google și schimbi motorul de căutare din Chrome

ACTUALITATE
Cum renunți la Google și schimbi motorul de căutare din Chrome

Implicit, motorul de căutare din Chrome este Google, deși îl poți schimba cu ușurință sau îl poți readuce la Google dacă nu a fost modificat de tine.

Chrome este cel mai popular browser la nivel global. Creația celor de la Google este foarte bine pusă la punct, include un set stufos de funcții suplimentare și primește deseori actualizări. În plus, experiența utilizării Chrome poate fi personalizată printr-o varietate foarte mare de extensii, iar meniul de preferințe include multe detalii ajustabile care îți fac viața mai ușoară.

Când vine vorba de motorul de căutare din Chrome, cum era de așteptat, în mod implicit, acesta este Google. Există însă mai multe situații în care ar fi bine să știi cum îl poți schimba. Dacă ai avut vreo infecție cu malware sau adware, s-ar putea să nu mai dai de Google în momentul în care inițiezi o căutare. În plus, poate îți place Chrome, dar ești fan Bing, DuckDuckGo sau Yahoo. Nivelul de flexibilitate este atât de sporit încât poți adăuga în Chrome orice motor de căutare întâlnit pe un site.

Primul pas pentru a schimba motorul de căutare din Chrome implică să intri în Settings folosind cele trei puncte din dreapta sus. Imediat ar trebui să observi o secțiune intitulată search. Folosind butonul din partea stângă a acelei secțiuni, poți renunța la Google pentru Yahoo sau Bing. Dacă vezi un motor de căutare necunoscut, poți opta pentru schimbarea lui în Google.

Folosind butonul din dreapta motorului implicit, intitulat Manage Search Engines vei avea acces la toate motoarele de căutare cu care ai interacționat vreodată pe vreo pagină de internet. Poziționând cursorul pe oricare, poți alege Make Default, pentru a defini unul dintre ele ca fiind implicit. La capătul de jos al listei poți adăuga manual un motor de căutare completând cele trei câmpuri disponibile. Primul este numele site-ului, a doua este adresa, iar a treia este pagina web a motorului de căutare de pe acel website urmată de %s. În cazul Playtech, în primul câmp puteți tasta Playtech.ro, în al doilea www.playtech.ro, iar în al treilea http://playtech.ro/?s=%s . Din nou, puteți folosi Make Default pe noul motor de căutare.

Google Chrome motor de cautare implicit

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele