02 mart. 2017 | 02:58

Cum instalezi macOS Sierra pe Windows în câțiva pași simpli

TUTORIALE
Cum instalezi macOS Sierra pe Windows în câțiva pași simpli

Necesită un pic de ambiție și răbdare, dar nu este imposibil să înveți cum instalezi ultimul sistem de operare Apple pe orice laptop.

Timp de câțiva ani, am încercat să instalez orice versiune de MacOS X pe Windows. Chiar și după ce mi-am luat un Mac, am continuat să fac eforturi pentru a rula pe un PC cel mai nou sistem de operare lansat de Apple. Cum era de așteptat, procesul nu este cel mai simplu din lume, dar cu un pic de răbdare, poate fi realizat. Secretul este să nu-ți pierzi speranța și să ai o configurație hardware decentă. De asemenea, dacă vrei să știi cum instalezi macOS Sierra pe Windows, ar fi bine să ai 8GB RAM dintre care 4 să-i sacrifici pentru mașina virtuală. 

Am trecut printr-o serie foarte stufoasă de experimente nereușite, dar e bine de reținut că această sarcină nu este imposibilă. După câteva tentative, vei câștiga posibilitatea de a rula aplicațiile preferate de Mac, de a testa propriile aplicații și de a utiliza Xcode – platforma software pentru realizarea de programe pentru iOS. Aceasta din urmă ruleaza și va rula întotdeauna doar pe macOS.

MacOS creare iso

Cum instalezi ultimul sistem de operare Apple pe orice laptop folosind o imagine ISO

Dacă vrei să instalezi orice sistem de operare în mașină virtuală ai nevoie de o imagine cu respectivul SO. Ar fi de preferat ca respectivul fișier să fie de tip ISO și să fie procurat legal, nu de pe torrent. În acest scop, pentru câteva minute sau câteva ore ai nevoie de un Mac de la un prieten. Doar în acest mod îți vei putea crea propriul ISO pe care să-l folosești la instalare. Ai putea și să descarci macOS Sierra în variantă completă de macdrug.com și să îl transformi în ISO folosind PowerISO. Acesta din urmă, chiar și în varianta trial, are un buton Intitulat Convert în meniul Tools. Alege Image Converter din următoarea secțiune și la Source File optează pentru DMG-ul cu macOS Sierra descărcat anterior. Bifează ca destination file ISO și alege o locație de destinație. Confirmă cu OK și așteaptă 10 – 15 minute în funcție de sistem.

În situația în care poți pune mâna pe un Mac pentru câteva ore, primul pas pe care trebuie să-l faci este să descarci kitul de instalare pentru macOS Sierra. Acesta este oferit gratuit în AppStore la această adresă. După descărcare, va apărea în lista de aplicații instalate. Urmează conversia fișierului descărcat de pe serverele Apple în ISO. Pentru acest proces vei introduce câteva comenzi în Terminal. Utilitarul Terminal care permite introducerea de linii de comandă se găsește în Launchpad la secțiunea Other sau în căutarea Spotlight cu lupa din colțul din dreapta sus.

Din momentul în care a apărut Instal macOS Sierra în Launchpad, poți trece la introducerea comenzilor în Terminal cu foarte mare atenție. Ca principiu de funcționare, acestea vor crea o nouă imagine ISO, vor monta fișierul original în Finder, vor șterge fișierele inutile și vor copia fișierele utile instalării de macOS într-un document ISO. Confirmă fiecare comandă cu Enter în cazul în care nu este procesată automat în momentul în care ai folosit copy-paste.

hdiutil attach /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/SharedSupport/InstallESD.dmg -noverify -nobrowse -mountpoint /Volumes/install_app

hdiutil create -o /tmp/Sierra.cdr -size 7316m -layout SPUD -fs HFS+J

hdiutil attach /tmp/Sierra.cdr.dmg -noverify -nobrowse -mountpoint /Volumes/install_build

asr restore -source /Volumes/install_app/BaseSystem.dmg -target /Volumes/install_build -noprompt -noverify -erase

rm /Volumes/OS\ X\ Base\ System/System/Installation/Packages

cp -rp /Volumes/install_app/Packages /Volumes/OS\ X\ Base\ System/System/Installation/cp -rp /Volumes/install_app/BaseSystem.chunklist /Volumes/OS\ X\ Base\ System/BaseSystem.chunklist cp -rp /Volumes/install_app/BaseSystem.dmg /Volumes/OS\ X\ Base\ System/BaseSystem.dmg

hdiutil detach /Volumes/install_app

hdiutil detach /Volumes/OS\ X\ Base\ System

hdiutil convert /tmp/Sierra.cdr.dmg -format UDTO -o /tmp/Sierra.iso

mv /tmp/Sierra.iso.cdr ~/Desktop/Sierra.iso

Ultimul pas pe Mac implică mutarea fișierului de boot proaspăt creat pe desktop în format ISO. Ulterior, copiază noul ISO pe un stick sau hard disk extern și transferă-l pe PC-ul cu Windows pe care vei instala mașina virtuală. Eu am folosit un desktop cu Windows 10, 8GB RAM și un Intel Core i5 de generația întâi. Crearea efectivă a mașinii virtuale se face cu VirtualBox.

Cum creezi o mașină virtuală cu MacOS in virtualbox

Cum instalezi ultimul sistem de operare Apple pe orice laptop cu VirtualBox

Exită multe aplicații pentru mașini virtuale, dar pentru acest tutorial am folosit VirtualBox. Complet gratuit, utilitarul poate fi descărcat pe o varietate foarte mare de platforme. Pe noi ne interesează versiunea de 64 de biți pentru Windows. Instalarea nu necesită un nivel suplimentar de atenție, iar după instalare poți rula VirtualBox și folosi butonul albastru marcat New. Creează o mașină virtuală nouă intitulată macOS Sierra. La Type și Version, optează pentru Mac OS X, respectiv Mac OS X 64 bit. Confirmă procesul cu Next.

În cazul cantității de memorie RAM pe care o vei sacrifica, pentru o experiență de utilizare lină bifează 4GB RAM. Dacă ai foarte mult RAM, există în orice moment posibilitatea să alegi mai mult. Apasă pe Next și optează pentru crearea unui hard disk virtual nou în care să fie stocat noul sistem de operare. Tipul hard disk-ului pe care ți-l dorești este VDI. La ultimul pas ar fi bine să optezi pentru Fixed Size. Apasă din nou pe Next și așteaptă câteva momente. Spațiul de stocare minim pe care ar fi bine să-l sacrifici pentru macOS Sierra este de 25GB, dar poate fi mult mai mare.

v1 Cum instalezi macOS parametri virtualbox

Cum personalizezi o mașină virtuală cu MacOS Sierra pe Windows

Partea cea mai dificilă a trecut. Fă click pe macOS Sierra în colțul din stânga sus și apasă pe Settings. Ai foarte mare grijă ca setările de pe fiecare pagină de opțiuni să fie identice cu cele din imaginea de mai sus. Asta înseamnă că Floppy trebuie debifat la System, la Processor ai nevoie de cel puțin 2 CPU-uri. La display, memoria virtuală dedicată trebuie să fie maximă – 128MB. Ultimul pas implică utilizarea fișierului ISO creat anterior pe Mac sau creat manual pe Windows. Fă click pe Storage în stânga, alege unitatea optică marcată Empty, apasă pe icoana cu DVD-ul din dreapta sus și apasă pe Browse. Găsește Sierra.ISO și fă dublu click pe el. Închide aplicația VirtualBox pentru pasul următor.

CMD Admin

Tocmai ai scăpat de prima parte a personalizării mașinii virtuale. A doua parte este realizată mai mult sau mai puțin pe orbește cu comenzi de DOS. Fă click dreapta pe Start și optează pentru Command Prompt (Admin). Alternativa este să faci clic pe Start, să tastezi CMD, să faci click dreapta pe primul rezultat și să alegi de acolo Run as Admin. Urmează o listă de comenzi pe care este foarte important să le copiezi cu mare precizie în fereastra de Command Prompt, altfel nu va porni mașina virtuală.

cd "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\"
VBoxManage.exe modifyvm "macOS Sierra" --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata "macOS Sierra" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3"
VBoxManage setextradata "macOS Sierra" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion" "1.0"
VBoxManage setextradata "macOS Sierra" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct" "Iloveapple"
VBoxManage setextradata "macOS Sierra" "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey" "ourhardworkbythesewordsguardedpleasedontsteal(c)AppleComputerInc"
VBoxManage setextradata "macOS Sierra" "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC" 1

Am insistat pe asocierea de termeni pe orbește, deoarece nici una dintre comenzile de mai sus, în momentul în care va fi pusă în aplicare prin apăsarea tastei Enter nu va genera vreun feedback. Va trebui să mergi pe încredere că lucrurile s-au desfășurat corect în fundal.macos-virtualbox-macintosh-hd

Pornește VirtualBox din nou, alege macOS Sierra din partea stângă și apasă pe Start. Dacă lucrurile au funcționat cum trebuie, după câteva minute de răbdare, ar trebui să întâmpini un ecran de instalare al macOS Sierra. Alege limba și apasă pe Next (săgeata spre dreapta). Din meniul Utilities intră în Disk Utility. Alege hard disk-ul intitulat VBOX HardDisk din colțul din stânga sus și apasă pe Erase. Introdu numele Macintosh HD. La format lasă Mac OS Extended Journaled, iar la Scheme asigură-te că e bifat GUID Partition Map. Confirmă inițierea formatării partiției cu Erase. Închide Disk Utility la încheierea procesului.

Apasă pe Next în asistentul de instalare pentru macOS, selectează Macintosh HD și apasă pe Continue. Procesul de instalare va începe imediat și va dura aproximativ 15 – 30 de minute în funcție de configurația hardware. La final îți vei putea alege țara în care folosești Mac-ul, zona pe glob, contul de iCloud și alte câteva particularități. După configurarea inițială, vei putea începe să-l folosești. În final, nu a fost chiar atât de complicat să ajungi să înveți cum instalezi macOS Sierra pe Windows. Ca o notă suplimentară, merită reținut că întregul proces a fost testat de mine și funcționează cu siguranță. Dacă nu reușești din prima încercare, poți încerca de mai multe ori fără nici un fel de emoții. macOS Sierra outro Windows

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele