01 feb. 2017 | 16:51

Cum ”îngheți” linii de tabel în Excel, capete de tabel sau coloane

ACTUALITATE
Cum ”îngheți” linii de tabel în Excel, capete de tabel sau coloane

Pentru situațiile în care interacționezi cu tabele complexe, e bine să știi cum îngheți linii de tabel în Excel pentru ca acestea să nu dispară la scroll.

Microsoft Excel este de departe cel mai complex program integrat în suita Microsoft Office. Înfățișat la prima vedea ca o aplicație pentru calcul tabelar, Excel facilitează utilizarea de formule elaborate și realizarea de diverse programe mai mult sau mai puțin complexe. Din păcate, multe dintre opțiunile oferite nu sunt foarte evidente și s-ar putea să te confrunți câteva săptămâni sau luni cu o problemă aparent complexă care, în realitate, are o soluție simplă. O astfel de situație implică fixarea unei linii de tabel sau a unei coloane în partea de sus a documentului cu scopul de a rămâne fixată atunci când navighezi prin sute de linii ale documentului.

Totul pleacă de la conceptul de cap de tabel sau header. Această noțiune se poate referi atât la prima linie din partea de sus a unui tabel, cât și la prima coloană. Există și situații în care o doua sau a treia linie de celule reprezintă capul de tabel. Din acest motiv, Excel oferă câte o soluție pentru fiecare din cele trei scenarii. Merită reținut că soluția imortalizată în captura de ecran de mai sus funcționează în toate versiunile de Microsoft Office începând cu 2010.

Dacă ai nevoie să știi cum îngheți linii de tabel în Excel, primul pas este să accesezi meniul View din bara de meniu de sus. De acolo, trebui să faci click pe Freeze Panes. În funcție de situația în care te afli, vei face click pe Freeze Top Row – îngheață primul rând sau Freeze First Column – îngheață prima coloană. Prima dintre cele trei opțiuni îți permite să îngheți orice linie sau coloană din tabel, cu precizarea că respectivul set de celule trebuie selectat înainte să faci click pe butonul Freeze Panes. Pentru a selecta un rând întreg sau o coloană întreagă în Excel, trebuie să faci click pe prima literă sau primul număr din linie sau coloană aflat în zona gri a ramei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele