Cum funcționează primul concept de telefon mobil fără baterie

Cum funcționează primul concept de telefon mobil fără baterie

Telefonul mobil care funcționează fără baterie este un concept inovator care aruncă o nouă lumină asupra tehnologiei viitoare și ne arată că smartphone-urile pe care le avem s-ar putea învechi curând.

Telefonul a devenit cel mai folositor obiect de care dispunem și de care nu ne putem dezlipi. În acest context, nu e de mirare că cercetătorii încearcă pe zi ce trece să inoveze această tehnologie. Pentru că ne punem toată încrederea în smartphone-ul nostru să reziste o zi întreagă la operațiile la care îl supunem, probabil că bateria este una dintre componentele pe care le prețuim cel mai mult.

Dar cercetătorii au creat un prototip de telefon care operează fără baterie și care se folosește de energia pe care o poate procura din mediul înconjurător. Lumina ambientală poate fi transformată în electricitate cu ajutorul panourilor solare, iar frecvențele radio emise de televizorul tău sau semnalele Wi-Fi pot fi convertite în energie cu ajutorul unei antene. Un sistem hibrid, care s-ar folosi de ambele tehnologii, ar putea genera câțiva zeci de microwatti, scrie Wired. Problema este că smartphone-ul se folosește de o putere de zece mii de ori mai mare, de aproximativ 800 de miliwatti, când dai un apel.

Unele dintre componentele cheie ale dispozitivului sunt stocate separat de telefon, pentru a limita puterea de care acesta se folosește pentru a funcționa. Astfel, stația de bază este alcătuită din circuite care convertesc și se conectează la rețeaua celulară digitală Skype. Pentru că telefonul fără baterie se bazează de aceste semnale pentru a funcționa, el poate fi folosit doar la o depărtare de 15 metri de stația de bază.

Pentru a dezvolta telefonul cu scop de comercializare, acest circuit ar trebui să fie integrat într-un router Wi-Fi sau într-un releu, care ar crește considerabil distanța la care dispozitivul ar putea fi utilizat.

Mai e mult drum de parcurs înainte ca această tehnologie să fie fezabilă și asta pentru că un telefon obișnuit are nevoie de multă putere pentru a funcționa la un nivel optim. Cu toate acestea, ideea este inovatoare și ne poate oferi o mică imagine asupra modului în care vor funcționa smartphone-urile în viitor.

Citește și: