Acest nou router transmite semnal Wi-Fi cu o economie imensă de curent

Acest nou router transmite semnal Wi-Fi cu o economie imensă de curent

Wi-Fi-ul este aproape peste tot. Îl găsești pe stradă, în stațiile de metrou, în magazine, în restaurante și la muncă. Deși routerele de Wi-Fi nu au fost niciodată mari consumatoare de curent, iată un model de router care consumă mai puțin decât un Bluetooth.

E important de menționat că routerele Wi-Fi nu sunt mari consumatoare de curent comparate cu un calculator sau o mașină de spălat, însă dacă e să vorbim de telefoane situația este radical diferită. Dacă acum stabilirea unui hot-spot prin intermediul mobilului este o cale sigură de a goli o baterie de mobil într-un timp record, ei bine un nou prototip de router a fost dezvoltat să facă același lucru cu un consum mai mic de curent decât un dispozitiv Bluetooth.

Bazându-se pe sistemul ”passive wi-fi”, noul router este dezvoltat să consume de o mie de ori mai puțin curent decât sistemele deja populare de răspândire a Internetului wireless precum Bluetooth Low Energy și Zigbee. Ce e impresionant, e că atunci când semnalul radio este cel mai intens, în special atunci când mai mulți clienți sunt conectați la router, consumul de curent este de zece mii de ori mai mic decât un router normal în aceleași condiții.

Pentru a atinge astfel de performanțe, oamenii de știință de la Universitatea din Washington s-au întors la radiouri pentru a vedea cum acestea funcționează. În ultimii ani, radio-urile folosesc în tandem două tehnologii diferite: analog și digital. Dacă sistemul digital din radio-uri și-a scăzut, de-a lungul vremii, consumul de curent, sistemul analog încă este destul de flămând. Pentru a rezolva această problemă, cercetărorii au decis să separe partea analog de cea digitală din routere cât mai mult posibil.

Rezultatele sunt simple și uimitoare. Practic, routerul mare din casă care va fi în continuare echipat cu un segment analog va transmite semnalul continuu care va fi receptat în casă de obiecte precum televizorul sau frigiderul sau orice alt obiect electrocasnic echipat cu un dispozitiv digital ”passive wi-fi”. Aceste dispozitive vor reflecta mai apoi semnalul în casă celorlalte dispozitive, inclusiv către telefonul, tableta sau laptop-ul tău. Viteza de bandă a rețelei de unde reflectate în casă poate merge până la 11 Mbps și consumă până la 60 de microwatti de curent.

Aceste mici dispozitive sunt secretul din spatele posibilității de a implementa Wi-Fi peste tot în casă sau în oraș, de vreme ce acestea nu vor mai trebui să fie racordate la o sursă serioasă de curent și sunt în stare să meargă chiar și pe baterii o lungă bucată de vreme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: