Cum creezi playlist-uri de clipuri video pe Facebook și editezi unele existente

Cum creezi playlist-uri de clipuri video pe Facebook și editezi unele existente

Postezi clipuri pe Facebook în același fel în care urci fotografii. Ai fi însă surprins să afli cât de dificil este să înveți cum creezi playlist-uri de clipuri video pe Facebook.

Am un cont pe Facebook din 2009. La momentul respectiv, clipurile video nu erau răspândite pe cea mai mare rețea socială din lume. În cel mai bun caz, vedeai câteva clipuri de pe YouTube integrate în fluxul de postări al prietenilor. Între timp, clipurile video au devenit omniprezente. Cei de la Facebook speră să ne postăm viața în direct în format video online, iar dacă nu suntem fani Facebook Live, să înregistrăm clipuri video cât mai lungi și să le urcăm pe pagina de profil personală în speranța adunării de like-uri.

Nicăieri nu sunt mai utile clipurile video decât pe paginile publice. Administratorii paginilor cu Like, indiferent care este obiectul businessului promovat, sunt nevoiți să posteze o cantitate semnificativă de conținut interactiv. Asta implică un volum mare de clipuri video, pe lângă sondaje, concursuri și alte tipuri de materiale editoriale. Din acest motiv, pe pagina noastră de Facebook găsești Tutoriale, Playtech News Bytes, #PlaytechTV, Review-uri Playtech și nu numai.

Revenind la problema din titlu, nu mi-a venit să cred cât de anti intuitivă este soluția la această întrebare aparent banală. Cum creezi playlist-uri de clipuri video pe Facebook? În cazul paginilor cu Like, primul pas este să intri pe pagina de administrare și să accesezi Videos. În unele situații, s-ar putea să fii nevoit să intri pe business.facebook.com, la secțiunea Videos din stânga pentru a modifica sau crea liste cu clipuri. Dacă nu găsești butoanele din captura de ecran de mai sus, nu ești unde trebuie. Tutorialul funcționează doar pe varianta desktop a Facebook. Funcțiile enumerate nu sunt disponibile în aplicațiile Facebook și Pages pentru mobile.

Ideea este ca în dreptul cuvântului Playlists, să găsești în dreapta sus un buton sub formă de creion pe care să-l apeși, ca ulterior să alegi Add Playlist. Tastezi numele noului playlist, eventual adaugi o descriere și, imediat după, bifezi clipurile pe care le vrei în respectiva listă. Același buton cu creionaș te lasă să reordonezi lista playlist-urilor în cazul în care ți-ai dori să apară altfel în fața vizitatorilor.

Opțiunea de editare a unui playlist existent este absolut invizibilă în cea mai mare parte a timpului. Nu vei vedea butonul marcat Edit Playlist decât în cazul în care poziționezi cursorul în stânga butonului Play All. Printre opțiunile puse la dispoziție, după ce ai făcut click pe acel buton, se regăsesc Change Videos (schimbă clipuri incluse, adaugă unele noi sau șterge unele existente), Reorder Videos (pentru situația în care vrei ca altele să fie în prim plan când îți vizitează cineva pagina), Edit Title (Modifică titlul playlist-ului), Delete Playlist. Alege oricare dintre opțiuni și, din acel moment, pașii vor fi destul de intituitivi.

Singura funcție absolut banală ce continuă să fie absentă vizavi de playlist-urile cu clipuri video de pe Facebook are legătură cu partajarea lor. Nimeni nu a găsit până la această oră o soluție prin intermediul căruia să transmiți cuiva un playlist de clipuri de pe Facebook.