22 dec. 2017 | 10:48

Cum combini documente Word într-un fișier și le păstrezi formatul

TUTORIALE
Cum combini documente Word într-un fișier și le păstrezi formatul

Dacă ai agregat informații din mai multe surse pentru un proiect, ar fi bine să înveți cum combini documente Word într-un singur fișier.

Foarte mulți dintre noi se bazează pe Copy-Paste când vine vorba de manipularea unui volum semnificativ de text. Acest mecanism este unul simplu și eficient, iar pentru că îl cunoști de foarte mult timp, îți vine la îndemână să selectezi un text dintr-o pagină web, să apeși pe CTRL + C și să-l lipești cu CTRL + V într-un document Word. S-ar putea însă ca acest algoritm să nu mai fie la fel de util în cazul unui volum mult mai mare de documente.

Dacă vrei să înveți cum combini documente Word într-un fișier fără copy-paste, ai mai multe avantaje. Cel mai important constă în faptul că nu vei pierde formatarea textului original. În acest scop, trebuie să pornești Microsoft Word și să creezi un document nou. Opțional, poți să deschizi un document existent, dacă vrei atașezi informațiile din alte fișiere unuia pe care îl ai deja.

Din meniul Insert, fă click pe vârful de săgeată în jos din dreapta butonului Object. Alege Text from File din respectivul meniu. În noua fereastră, selectează fișierele pe care le vrei combinate într-unul singur. Poți selecta un singur document sau, cu tasta Shift apăsată, poți alege un șir de fișiere. La final, apasă pe Insert. Cu tasta CTRL apăsată poți alege mai multe documente pe sărite printr-un click pe fiecare.

Dacă documentele sunt în directoare separate, trebuie să repeți procedura de mai sus pentru a alege un fișier din altă locație de pe sistem. Este important de reținut că nu poți alege ordinea documentelor care îți vor fi combinate cu cel original decât în cazul în care le inserezi pe rând, unul câte unul. Ca referință, poziția textului dintr-un document adițional în fișierul original este dată de poziția cursorului printre rânduri în momentul în care ai apăsat pe Insert – Object – Text from file.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele