30 mart. 2017 | 13:47

Cu ajutorul inteligenței artificiale medicamentele vor fi concepute mai rapid

ȘTIINȚĂ
Cu ajutorul inteligenței artificiale medicamentele vor fi concepute mai rapid

Dezvoltarea unor noi medicamente este mereu un proces ineficient și costisitor, dar inteligența artificială ar putea veni în ajutorul clinicienilor.

Un proces normal de concepere a unui medicament presupune o serie de teste clinice, care durează foarte mult timp, și costuri foarte mari- costă aproximativ 2,6 miliarde de dolari să aduci un medicament pe piață. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți producători de medicamente se folosesc de calculatoare și de inteligența artificială pentru a diminua timpul implicat în conceperea medicamentului potrivit, conform Wired.

Dezvoltarea unui medicament poate eșua din mai multe motive: identificarea greșită a grupului de interes, experimentele eșuate care deseori sunt prea simpliste și nu reușesc să testeze efectele pe modele de organisme cât mai apropiate de cele umane, lucruri care conduc la rezultate indescifrabile sau chiar eronate. Aici algoritmii de la baza inteligenței artificiale își dovedesc utilitatea. Ei pot identifica genele care stau pentru proteinele care au un potențial bun de a lega medicamentele, iar în acest fel posibilitatea unor erori este diminuată. 

Medicii nu mai vor să fie limitați în experimente, așa că reușesc să construiască un model predictiv care combină informația generică cu datele despre structura proteinelor și despre cum interacționează ele. În acest fel, cercetătorii au reușit să compună aproape 4.500 de posibile medicamente care pot fi folosite. Apoi, doi clinicieni le-au evaluat mai departe și au găsit 144 de medicamente care au forma și chimia potrivită și care pot fi combinate cu alte proteine decât cele stabilite.

În acest fel, medicamentele pot fi create mult mai rapid și eficient, la costuri mai reduse. Cercetătorii estimează că aproximativ 15-20% dintre costuri se duc pe faza de descoperire, adică câteva sute de milioane de dolari și trei ani de muncă. Iar cu ajutorul unor instrumente computaționale, timpul poate fi scurtat la câteva luni și prețul la doar câteva zeci de milioane de dolari.

Deși încă nu există pe piață un medicament care să fi fost conceput cu ajutorul inteligenței artificiale, pe viitor acest lucru va fi posibil, iar cercetătorii se îndreaptă cu siguranță în această direcție.