De ce cocaina le afectează diferit pe femei

De ce cocaina le afectează diferit pe femei

Dependența de droguri are efecte diferite la bărbați și la femei, dar ce le face pe reprezentantele sexului frmos să fie mai predispuse dependenței? Potrivit stiridinlume.ro, răspunsul se află în ceea ce se întâmplă în menstruală a femeilor.

Studiul spune că, femeile care se află în perioada de menstruație, au șanse mai mari să devină mai dependente de cocaină din cauza nivelului ridicat de estrogen, scrie iflscience.com.

Studiile trecute spun că femeile au șanse mult mai mari să dezvolte o depdendență de cocaină decât bărbații, chiar dacă, potrivit datelor, cel mai mare consum de cocaină este înregistrat în rândul bărbaților.

În încercarea de a afla cum pot hormonii sexuali ai femeii să influențeze dependența, cercetătorii au folosit o mostră de fibră optică pentru a monitoriza activitatea creierului la femelele de șoareci, în timp ce primeau cocaină în diferite etape ale ciclului menstrual.

Echipa a vrut să urmărească efectele dopaminei într-o regiune a creierului, numită zona tegmental vertrală (VTA). Când luăm droguri, gustăm mâncare delicioasă sau facem sex, dopamina este eliberată în această parte a creierului și așa apar plăcerile.

Cocaina se leagă de proteinele numite dopamine de transport, care consumă orice dopamină nefolosită și îi limitează efectele. Prin asta, drogul inhibă funcțiile acestor proteine de transport, deci ajungem să ne confruntăm cu o cursă a dopaminei îmbunătățită, care produce, de fapr, dependența.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii au dezvoltat o dependență mai mare de cocaină când nivelul estrogenului era ridicat.

O teorie spune că, prin stimularea capacităților unei femei de a simți plăcerea, ele vor vrea să facă sex chiar când fertilitatea lor atinge apogeul în acea lună.

O altă ipoteză spune că asta crește dorința de a mânca, ceea ce le permite femeilor gravide să obțină nutrienți, care le permit copiilor nenăscuți să se dezvolte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: