Cheile printate 3D ar putea fi imposibil de copiat

Cheile printate 3D ar putea fi imposibil de copiat

Cheile printate 3D ar putea reprezenta o revoluție când vine vorba de încuietorile imbatabile pentru uși.

Cele mai vechi chei datează de acum aproximativ 4000 de ani, fiind creația egiptenilor. Romanii au îmbunătățit designul de lemn, creând cheile din metal. De-atunci și până acum, cheile au rămas în peisaj, într-o formă sau alta, fiind îmbunătățite treptat. Tehnica de producție a rămas, în principiu, aceeași, dar cheile printate 3D ar putea oferi o alternativă.

Imprimantele 3D topesc straturi de material care sunt combinate succesiv, astfel încât un obiect este creat cu ușurință. Avantajul unor astfel de creații este că pot fi create din interior spre exterior, existând posibilitatea de realizare a unor structuri complexe.

Alejandro Ojeda, un inginer mecanic care studia la Swiss Federal Institute of Technology a înțeles aceste avantaje și s-a gândit că cheile printate 3D ar putea reprezenta o reinventare a acestor mici dispozitive de siguranță. Acesta s-a lăsat inspirat și de faptul că o cheie poate fi copiată în doar câteva minute, chiar și fără să ai originalul la dispoziție. Poți chiar să fotografiezi o cheie pe care să o transformi într-un model numai bun de imprimat.

Stealth Key, însă, este o cheie imposibil de copiat. Aceasta este creată din titan, unul dintre cele mai dure metale, iar ”dinții” sunt ascunși, astfel că nu pot fi observați sau copiați. Pentru a aduce o astfel de cheie pe piață, Ojeda și-a unit forțele cu Felix Reinert, un expert în printarea 3D cu metale, aceștia fondând firma Urban Alps.

Jiri Holda, un designer de încuietori, s-a alăturat companiei, acestea realizând procesul de realizare de chei printate 3D. O astfel de cheie durează destul de mult pentru a fi produsă, dar mașinăria de la UrbanAlps poate crea 850 de chei simultan, fiecare cu un design diferit.

Cheile acestea sunt destul de scumpe, o pereche alături de o încuietoare costând aproximativ 200 de dolari, dar securitatea ridicată ar putea fi un punct de vânzare pentru cei interesați, mai ales pentru clienți business. Dacă pierzi o astfel de cheie, însă, va trebui să treci printr-o procedură de securitate, deoarece creatorii nu riscă să dea cheia pe mâna oricui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: