CES 2017: Panasonic EX1000 e primul TV OLED 4K cu HDR al companiei și se anunță spectaculos

CES 2017: Panasonic EX1000 e primul TV OLED 4K cu HDR al companiei și se anunță spectaculos

În cadrul CES 2017, Panasonic anunță primul său TV OLED cu rezoluție UHD și compatibilitate HDR. Panasonic EX1000 promite imagini spectaculoase și aduce numeroase inovații. 

Cu toate că Panasonic spune că lansează, de fapt, primul TV 4K OLED cu HDR din lume, lucrurile nu stau așa, pe piață existând numeroase modele deja disponibile. Totuși, HDR-ul Panasonic s-ar putea dovedi mai bun decât al celorlați producători, mulțumită unui panou OLED special.

Panoul OLED HDR master prevăzut pe EZ1000 este îmbunătăţit comparativ cu modelul precedent, CZ950, în două aspecte esențiale. În primul rând, poate reda luminozitatea maximă de aproximativ două ori mai bine decât un panou ”OLED convenţional”, spune compania. În al doilea rând, poate livra aproximativ întregul spaţiu de culoare DCI care a fost acceptat la scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru producerea unei imagini cu domeniu dinamic ridicat (HDR), autentice.

Alăturându-se acestor două progrese majore în ceea ce privește tehnologia panoului, un filtru Absolute Black (Negru Absolut) absoarbe lumina ambientală și reflexiile, astfel încât partea unei imagini care trebuie să fie neagră este cu adevărat neagră. În plus, tonul magenta care afectează celelalte ecrane OLED în camere luminoase este eliminat complet.

În afara faptului că este compatibil cu standardul industrial HDR10 (PQ), EZ1000 va fi compatibil și cu noul format HDR Hybrid Log Gamma. Acest lucru înseamnă că televizorul va fi compatibil cu noua generaţie de servicii de transmisie HDR așteptate a fi lansate în 2017. Ce nu zic cei de la Panasonic este dacă modelul EZ1000 funcționează și cu standardul Dolby Vision, superior celui HDR 10. Dolby Vision scanează dinamic fiecare scenă dintr-un clip pentru a produce efectul HDR, iar HDR10 scanează doar prima scenă și aplică aceleași setări de luminozitate și contrast peste tot clipul.

Imaginile redate de EZ1000 sunt controlate de cea mai puternică  procesare video implementată de Panasonic într-un televizor de serie – procesorul HCX2 Studio Colour.

O altă caracteristică fără precedent este precizia „Delta Zero”. Acest lucru înseamnă că, datorită sistemului 3D Look Up Table, similar cu cele utilizate de divizia de monitoare profesionale pentru transmisii și realizare a filmelor, Panasonic EZ1000 poate oferi unele dintre cele mai precise culori din universul televiziunii.

De asemenea, procesorul HCX2 soluţionează  una dintre cele mai mari probleme ale televizoarelor: pierderea detaliilor în zone ale imaginii care sunt aproape negre. Unul dintre cele mai importante puncte forte ale ecranului OLED este capacitatea de creare a unui negru profund, extraordinar de bogat. Totuşi, pentru a oferi aceste nuanţe de negru, pixelii OLED sunt practic dezactivați – iar reactivarea acestora necesită o îmbunătăţire fizică destul de importantă în ceea ce priveşte tehnologia. Cu toate acestea, Panasonic poate utiliza informațiile acumulate la proiectarea televizoarelor cu plasmă pentru a compensa această caracteristică a tehnologiei panoului OLED, rezultând detalii impresionante chiar și în cele mai întunecate scene.

Panasonic intenționează să continue colaborarea cu renumitul colorist de la Hollywood, Mike Sowa, pentru a calibra fin modelul EZ1000 înaintea lansării din luna iunie, astfel încât acesta să livreze imagini care să corespundă intenţiilor originale ale realizatorilor.

De asemenea, datorită Hollywood Lab, Panasonic a putut să beneficieze de deceniile de experienţă, colaborând cu profesionişti de la Hollywood pentru a calibra procesarea HCX2 a televizorului EZ1000. Acest lucru are rolul de a garanta ca televizorul redă imagini care reproduc cu fidelitate viziunea realizatorilor acestora.

Inspirându-se din tradiţia îndelungată  a Panasonic la Hollywood, EZ1000 este dotat cu câteva funcţii semiprofesionale. De exemplu, EZ1000 permite utilizatorilor profesionişti să încarce propriile sisteme 3D Look Up Table color de pe card SD sau memorie USB, dacă este necesar. De asemenea, modelul include setări de calibrare Imaging Science Foundation (isf)  și este compatibil cu sistemul de calibrare Portrait Displays CalMAN. Pentru consumatori, aceste funcţii reprezintă o dovadă suplimentară a nivelului de precizie a imaginii cu adevărat unice a televizorului EZ1000.

Televizorul EZ1000 de 65 de inci va fi disponibil în Europa începând cu  iunie 2017.

Citește și: