27 sept. 2016 | 17:00

Acest documentar îți prezintă Cernobîlul așa cum nu l-ai mai văzut

VIDEO
Acest documentar îți prezintă Cernobîlul așa cum nu l-ai mai văzut

Experiența virtuală Chernobyl VR Project permite tuturor să vizualizeze locul accidentului nuclear de la Cernobîl.

În 2016 se împlinesc 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, iar o echipă de polonezi din cadrul grupului Reality 51 vrea să atragă atenția tuturor asupra dezastrului ale cărui consecințe au fost resimțite pe o arie de 100.000 de kilometri pătrați în Europa de Est. Wojciech Pazdur, liderul echipei, avea 9 ani când s-a produs explozia și a vrut să creeze o experiență interactivă și educațională legată de acest eveniment. Rezultatul a fost Chernobyl VR Project, care a apărut inițial pe Oculus Rift și care acum este gata de a-și face debutul și pe HTC Vive.

Potrivit Polygon, realizatorii au vizitat Ucraina și au putut observa că subiectul este unul sensibil pentru majoritatea oamenilor de acolo. Prin urmare, și-au dat seama că au nevoie de ceva serios, nu de un joc de acțiune sau vreun material horror. ”Ne sunt foarte recunoscători pentru că prezentăm povestea țării lor, deoarece Ucraina este într-o poziție extrem de dificilă, aflându-se în centrul Europei și într-o stare de război. Puțini sunt interesați de război, dar încă sunt oameni care mor acolo. Țara este oarecum săracă și are câteva probleme”, a declarat Pazdur.

Inițial, Chenrobyl VR Project trebuia să fie un tur în care nu puteai atinge și nu puteai lua niciun obiect cu tine. Între timp, unele lucruri s-au schimbat, astfel încât utilizatorii să nu mai fie pasivi pe parcursul călătoriei și să nu se simtă confortabil, pentru a recrea atmosfera experimentată în timpul unui tur autentic în jurul Cernobîlului. ”Trebuie să urmezi anumite măsuri, cum ar fi trecerea prin anumite puncte de control, nu poți sta, nu poți mânca, nu poți să bei”, menționează liderul echipei Reality 51.

”Este un loc pe care mulți dintre noi nu am avea curajul să-l vizităm. Pe de o parte, este un loc apropiat, dar pe de altă parte, îl tratăm precum un loc interzis, complet izolat”, a mai specificat Pazdur. În prezent, Chernobyl VR Project costă 15 dolari și este disponibil pentru Oculus Rift și HTC Vive.