Cel mai mare radiotelescop din lume este pus în pericol de turiști

Cel mai mare radiotelescop din lume este pus în pericol de turiști

Cel mai mare radiotelescop din lume, aflat în China, e funcțional de aproape un an, dar turiștii îl pun în pericol.

Conform South China Morning Post, statisticile guvernului, date publicității luna aceasta, arată că în prima jumătate a lui 2017, aproape patru milioane de oameni au vizitat FAST, cel mai mare radiotelescop din lume. Oficialii estimează că zece milioane de turiști vor ajunge la construcția extrem de sensibilă anul acesta. ”Vor fi la fel de mulți turiști ca la Marele Zid Chinezesc. Am creat o nouă minune a lumii”, spunea un oficial, fără să ia în calcul și pericolele.

Radiotelescopul trebuie construit cât mai departe de civilizație cu putință, pentru a evita interferențele electromagnetice. În cazul FAST, China a găsit un astfel de loc și a și relocat 9.000 de localnici pentru a ”face liniște” în jurul telescopului.

Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni se înghesuie să vadă radiotelescopul, existând riscuri cu privire la funcționalitatea acestuia. Oamenii din zonă au construit 46 de hoteluri și peste 100 de restaurante pentru a deservi turiștii, iar un parc de distracții din apropiere are de 10 ori mai mulți vizitatori decât capacitatea pentru care a fost construit.

În plus, deși este nevoie de o permisiune specială pentru a folosi dispozitive electronice pe o rază de cinci kilometri în jurul radiotelescopului FAST, cercetătorii sunt de părere că mulți oameni încalcă această regulă.

Încă din septembrie anul trecut, experții anticipau problemele. Utilizarea telescopului costă 60.000 de dolari pe zi, în timp ce zona în care se află construcția a avut parte de un influx de 690 de milioane de dolari de la deschiderea structurii, pe fondul turismului. E ușor de observat că un conflict între cele două părți ar putea să apară.

Telescopul încă se află în faza de calibrare, care durează doi ani, dar testele au obținut deja date de la un pulsar aflat la 1.351 de ani-lumină. Dacă se descoperă că turiștii perturbă activitatea FAST, atunci autoritățile vor trebui să hotărască dacă beneficiile economice sunt mai importante decât buna funcționare a radiotelescopului.

Citește și:
Sursa: gizmodo.com