15 dec. 2017 | 16:00

Care a fost cel mai grav accident rutier din istoria României

ACTUALITATE
Care a fost cel mai grav accident rutier din istoria României

Accidentele rutiere sunt la ordinea zilei mai ales pe șoselele din România acolo unde drumurile proaste și șoferii teribiliști formează combinația perfectă. Deși sute de oameni mor anual pe străzile din România, în cel mai grav accident din istoria țării au fost implicați 83 de oameni.

Povestea celui mai grav accident care s-a petrecut vreodată în România pare demult uitată. Bilanțul tragediei este de-a dreptul șocant: 48 de morți și 35 de răniți. Accidentul a avut loc în plină vară, pe 29 iunie 1980, în judeţul Botoşani, în apropierea localității Huțani, un sat care aparține de comuna Vlădeni.

Șoferul unui autobuz care avea la bord 83 de oameni, deși mașina avea o capacitate de doar 40 de locuri, a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat într-o mlaștină adâncă de cinci metri. Bilanțul este înfiorător: 48 de oameni au murit, iar alţi 35 au fost răniţi. O soartă crudă a avut șoferul cel care, deși inițial a scăpat cu viață în urma impactului, s-a întors să-și salveze soția. A reușit, dar când s-a reîntors după fiul său aflat și el în apă, a murit înecat. Se pare că accidentul s-a produs după ce o anvelopă a explodat.

Autobuzul venea de la Fălticeni, a trecut prin Suceava, iar pe porțiunea dintre râul Siret și localitatea Huțani, a făcut explozie la roata dreaptă din față. S-a răsturnat pe o parte. Cei care stăteau la geam au reușit să se salveze, pentru că geamurile s-au spart la impact. Ceilalți s-au înecat.

Din dorința de a mușamaliza accidentul, autoritățile comuniste au secat mlaștina și au dus la morgă trupurile persoanelor decedate. Vestea accidentului a fost ținută secret, iar presa vremii, controlată de comuniști, nu a scris pe larg despre tragedie. Astăzi, locul accidentului poartă numele „Valea celor 48 de cruci”.

Cifrele arată că în România anului 2016 au avut loc peste 27.000 de accidente rutiere. 1.900 de persoane și-au pierdut viața în aceste accidente, alte 8.300 au fost rănite grav. În medie, cinci români și-au pierdut viața în fiecare zi a anului 2016 din cauza acestor accidente.