Culoarea mașinii te poate proteja de accidentele rutiere

Culoarea mașinii te poate proteja de accidentele rutiere

Dacă te întrebai ce culoare ar trebui să aibă viitoarea ta mașină, ar trebui să știi că nuanța automobilului poate face o diferență când vine vorba de riscul de accidente la care ești supus pe șosea.

Un studiu realizat asupra taxiurilor din Singapore, pe o perioadă de 36 de luni, ne arată că vehiculele galbene au parte de cu 9% mai puține coliziuni. După cum menționează autorii studiului, această descoperire ar putea juca un rol semnificativ când vine vorba culorile pe care mașinile destinate transportului în comun trebuie să le aibă. Iar acest lucru ar putea salva multe vieți, dar și cheltuieli în valoare de milioane de dolari , conform iflscience.com.

Studiile realizate în trecut au susținut că mașinile care au anumite culori sunt implicate mult mai rar în accidente. Însă aceste cercetări au o hibă imensă. Spre exemplu, dacă le spui oamenilor că mașinile albe sunt mai sigure, șoferii preocupați de binele lor își vor achiziționa mașini albe, iar astfel vor exista mai puține accidente în care vehiculele de acest gen să fie implicate. În plus, studiile de felul acesta au o problemă și mai mare pentru că nu au informațiile necesare pentru a-și da seama de distribuția precisă a culorii și de frecvența ei, motiv pentru care concluziile la care ajung nu sunt valide.

Cercetarea realizată de cei de la Universitatea din Singapore este diferită pentru că studiul reușește să ocolească în mare parte aceste limitări. Aceștia analizează accidentele în care au fost implicate mașinile care aparțin de cel mai mare operator de taxiuri din Singapore. Compania se folosește atât de vehicule galbene, cât și de unele de culoare albastră, iar alegerea șoferilor alocați pentru o anumită mașină nu are la bază un procedeu precis de selecție. De asemenea, există șoferi care operează pe ambele tipuri de mașini.

Analizând datele despre ocurența accidentelor, cercetătorii au descoperit că taxiurile de culoare galbenă erau implicate în mai puține accidente decât cele albastre. O evaluare atentă le-a arătat acestora că majoritatea întâmplărilor de acest gen s-au datorat imposibilității celorlalți participanți la trafic de a detecta prezența taxiurilor albastre. S-a ajuns la această concluzie pentru că majoritatea vehiculelor erau lovite în partea din spate. În plus, majoritatea accidentelor în care taxiurile de culoare albastră au fost implicate s-au produs pe timpul nopții.

Citește și: