30 apr. 2017 | 18:07

Tulburările de personalitate: care sunt diferențele între un psihopat și un sociopat

ACTUALITATE
Tulburările de personalitate: care sunt diferențele între un psihopat și un sociopat

Sociopații sunt denumiți, deseori, psihopați și invers, dar există diferențe majore între cele două tulburări de personalitate.

Multitudinea de filme hollywoodiene ne aduc la cunoștință cei doi termeni- psihopat și sociopat- în multitudinea de pelicule cinematografice pe care le lansează, dar, de multe ori, tindem să utilizăm greșit cele două noțiuni, fără să ținem cont de diferențele dintre cele două concepte. Această confuzie poate fi pusă pe seama asemănărilor fundamentale între un sociopat și un psihopat, căci ambele tipare emoționale pornesc din aceeași tulburare de personalitate, antisocială. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de câteva diferențe semnificative, pe care vi le vom aduce la cunoștință în cadrul acestui articol.

Ambele tipuri de personalitate se caracterizează printr-un comportament de ignorare și încălcare a drepturilor și a siguranței altora. Înșelătoria, manipularea, impulsivitatea și iresponsabilitatea sunt caracteristici centrale ale acestor personalități. Contrar opiniei publice, sociopații și psihopații nu devin cu necesitate violenți, dar configurația lor nu le permite să simtă regrete, remușcare sau culpabilitate pentru faptele comise.

Cu toate că în ambele cazuri se regăsesc o serie de caracteristici comune, cele două prezintă, de asemenea, comportamente unice care sunt cauzate de factori diferiți, potrivit Psychology Today.

Sociopații tind să fie agitați, nervoși și dezorganizați. Motiv pentru care sunt schimbători și predispuși unor izbucniri emoționale. Aceștia nu pot menține pentru mult timp un loc de muncă stabil și nu pot sta prea mult timp într-un singur loc. Este dificil, dar nu imposibil, pentru un sociopat să formeze legături emoționale cu alte persoane sau grupuri. În ochii celorlalți, sociopații ar putea părea indivizi cu o conduită insensibilă, arogantă și disprețuitoare. Crimele realizate de un personaj de acest tip par făcute la întâmplare, dezorganizate și spontane.

Pe de altă parte, psihopații nu pot forma atașamente emoțional, nu pot simți empatie în mod real față de ceilalți, cu toate că pot fi șarmanți și carismatici. Aceștia pot fi foarte manipulatori și pot câștiga încrederea altora cu ușurință. Deși nu pot avea sentimente, ei pot imita trăirile emoționale, lucru care le va permite să pară normali în ochii celorlalți. Psihopații sunt, deseori, persoane educate și mulți dintre aceștia au familii și relații de lungă durată.

Atunci când aceștia comit o crimă, toate detaliile sunt atent planificate de dinainte. Comparativ cu sociopații, criminalii psihopați sunt foarte meticuloși, calmi și atenți.

Cauza psihopatiei este diferită de cea a sociopatiei. Se crede că psihopatia este un rezultat al naturii,al geneticii, în timp ce sociopatia este rezultatul mediului și al dezvoltării persoanei. Psihopatia are legătură cu un defect psihologic care rezultă în urma unei subdezvoltări a părții din creier responsabile de control și de capacitatea emoțională. În schimb, sociopatia este mai degrabă un produs al unei traume din copilărie sau al abuzului fizic sau emoțional.  Pentru că sociopatia pare a fi mai degrabă învățată decât ceva inerent persoanei, sociopații pot simți empatie în anumite circumstanțe limitate.

Contrar unei mitologii larg răspândite, majoritatea criminalilor în serie nu sunt bolnavi mental din punct de vedere clinic sau legal și nu sunt nici genii malefice, așa cum ne sugerează creațiile cinematografice (amintim aici de Dr. Hannibal, din Tăcerea Mieilor), ci succesul lor se datorează, în mare parte, meticulozității, calmului și planificării atente.