Românii folosesc sisteme de operare învechite, iar asta ne costă

Românii folosesc sisteme de operare învechite, iar asta ne costă

O mulțime de români încă se bazează pe sisteme de operare învechite, iar asta face ca multe calculatoare să fie vulnerabile la atacuri informatice.

Atacurile WannaCry și Adylkuzz ne-au arătat că atacurile informatice pot fi extrem de puternice și pot lua prin surprinde nu doar câteva companii, ci o întreagă planetă. Unul dintre motivele identificate cu privire la propagarea acestor atacuri este reprezentat de sistemele de operare neactualizate.

Cifrele arată destul de îngrijorător pentru România, având în vedere că unul din doi români folosesc sisteme de operare și aplicații neactualizate. Aceasta este cauza principală a propagării masive a diverselor atacuri informatice, deoarece multe dintre acestea exploatează vulnerabilități cunoscute în cadrul unor versiuni mai vechi de aplicații sau de sistem.

Dintre cei 51% de respondenți ai unui chestionar BitDefender, 35% invocă lipsa timpului ca motiv pentru care actualizările sunt lăsate deoparte. Pe locul doi sunt cei care nu știu cum se procedează în cazul unui update al sistemului de operare sau al unei aplicații (25%).

20% dintre cei care au răspuns chestionarului spun că actualizările nu sunt utile, aceștia neînțelegând pe deplin ce beneficii aduc acestea. Un procentaj redus, de 5% dintre cei intervievați, se tem că dispozitivul ar putea fi blocat complet sau ar putea fi încetinit de noile versiuni de sisteme de operare sau de programe. Restul persoanelor chestionate au o poziție conservatoare, preferând versiunile cu care s-au obișnuit în defavoarea celor la zi.

Un caz grav este reprezentat de 20% dintre cetățeni, care nu au făcut niciodată update-uri de sistem. Astfel, încă există multe persoane care folosesc același sistem de operare prezent pe calculator când au cumpărat unitatea, chiar dacă vorbim de Windows XP, un sistem pentru care actualizările au fost oprite acum trei ani.

Există, totuși, o mulțime de sfaturi care te ajută să te ferești de astfel de pericole și poți începe prin a descoperi ce înseamnă phishing și cum te poți proteja de astfel de atacuri. De asemenea, există sfaturi și pentru WannaCry și Adylkuzz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: