Sexul în spațiu: Ultima frontieră înainte de colonizarea planetei Marte

Sexul în spațiu: Ultima frontieră înainte de colonizarea planetei Marte

Dacă umanitatea are planuri serioase în ceea ce privește colonizarea planetei Marte, atunci poate că cel mai bine ar fi să se pună pe treabă și să studieze cum putem deveni „ocupați” în spațiu.

Momentan nu știm foarte multe lucruri despre cum ar putea decurge procesul de reproducere a oamenilor în spațiu, dar acest subiect necesită o rezolvare dacă plănuim să ne extindem dincolo de granițele impuse de Pământ și să punem fundamentele unor așezări permanente pe o altă planetă.

Deși știm deja cum decurg sexul și nevoile fiziologice în spațiu , cu reproducerea e o altă mâncare de pește. Cu toate că problema nu a căpătat un loc central în studiile științifice, subiectul nu a fost ignorat în totalitate. Doar luna trecută un grup de cercetători din Japonia a anunțat că sperma înghețată a unor șoareci, care și-a petrecut timpul pe Stația Spațială Internațională timp de nouă luni, a putut fi folosită pentru a da naștere unor pui sănătoși.

Acest experiment ne dă speranță și ne arată că nivelul înalt de radiații la care am putea fi expuși în spațiu s-ar putea să nu afecteze procesul de reproducere așa cum ne-am aștepta. Însă diferențele sunt totuși fundamentale, căci sperma șoarecilor a fost adusă pe Pământ, unde au fost produși embrionii și nu știm cum s-ar dezvolta un embrion uman departe de suprafața Terrei, scrie space.com.

Se prea poate ca atmosfera unei alte planete și un câmp gravitațional diferit să aibă un impact major asupra dezvoltării organismului embrionului uman. Putem să ne întrebăm dacă oasele lor vor crește în același mod sau dacă odată creați pe o altă planetă vor mai putea să trăiască pe Pământ.

Îngrijorările sunt întemeiate pentru că există șanse destul de mari ca oamenii născuți și crescuți pe Marte sau în alte habitate din spațiu să fie foarte diferiți de noi. Niciun studiu nu ne arată ce impact poate avea colonizarea unei planete asupra istoriei umanității, dar e bine că aceste probleme au fost în sfârșit ridicate pentru că astfel vom începe să descoperim lucruri despre specia umană pe care nu le știam până acum.

Citește și: