Care sunt companiile înșelate prin email cu 100 de milioane de dolari

Care sunt companiile înșelate prin email cu 100 de milioane de dolari
George Stanciu
George Stanciu
15:00 30.04.2017

Două companii au fost înșelate recent să trimită 100 de milioane de dolari unui escroc, dar numele celor doi giganți a fost păstrat secret până acum.

Așa cum am scris acum aproximativ o lună, Evaldas Rimasauskas este un lituanian de 48 de ani care s-a dat drept reprezentatul unui producător asiatic de componente hardware, în cadrul unei tentative de phishing. Acesta i-a păcălit pe angajații companiilor să trimită 100 de milioane de dolari în conturi bancare din Lituania, Cipriu, dar și din alte țări. Rimasauskas a fost acuzat în decembrie, dar abia recent Departamentul de Justiție a făcut publice documentele, ca urmare a arestării lituanianului.

Totuși, numele celor două companii nu au fost făcute publice. În documentul autorităților, companiile sunt descrise destul de vag, una dintre ele fiind o ”multinațională specializată pe servicii și produse de pe internet, cu sediul în SUA”, iar cea de-a doua fiind o ”corporație multinațională care oferă servicii de social media”.

Conform Fortune, citată de pcmag.com, o persoană neidentificată apropiată investigației a arătat că Facebook a luat legătura cu biroul procurorului general din Manhattan, pentru a cere ajutor în recuperarea banilor pierduți. Ulterior, compania a confirmat aceste zvonuri printr-un comunicat, spunând că Facebook a recuperat cea mai mare parte din bani la scurt timp după incident.

De asemenea, Google a confirmat săptămâna trecută că este cea de-a doua victimă a lituanianului. Aceștia susțin că au detectat frauda și au alertat prompt autoritățile, recuperând fondurile.

Conform lui Joon H. Kim, procurorul general, ”acest caz ar trebui să trezească la realitate toate companiile, pentru că și cele mai sofisticate pot cădea victimele atacurilor de tip phishing.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI