Cum au trimis două companii 100 de milioane de dolari unui escroc

Cum au trimis două companii 100 de milioane de dolari unui escroc

Departamentul de Justiție din SUA a publicat un document în care un escroc este acuzat că a fraudat două companii americane.

Evaldas Rimasauskas este un lituanian de 48 de ani care s-a dat drept reprezentatul unui producător asiatic de componente hardware. Acesta i-a păcălit pe angajații companiilor să trimită 100 de milioane de dolari în conturi bancare din Lituania, Cipriu, dar și din alte țări. Rimasauskas a fost acuzat în decembrie, dar abia acum Departamentul de Justiție a făcut publice documentele, ca urmare a arestării lituanianului, în urmă cu o săptămână, arată theverge.com.

Ce este remarcabil la această schemă de phishing nu este faptul că lituanianul a reușit să o pună în aplicare, ci faptul că a reușit să fure atât de mult și tocmai de la companii din această industrie. În documentul autorităților, companiile sunt descrise destul de vag, una dintre ele fiind o ”multinațională specializată pe servicii și produse de pe internet, cu sediul în SUA”, iar cea de-a doua fiind o ”corporație multinațională care oferă servicii de social media”.

Aparent, ambele au lucrat cu același producător asiatic de hardware pentru computer, o companie care ar fi fondată undeva la finele anilor 1980.

Ce este și mai important este că angajații cu putere decizională în privința banilor au fost păcăliți de emailuri frauduloase. Rimasauskas și-a luat destule măsuri de precauție, creând contracte false, chitanțe bancare false, dar și alte documente aparent oficiale, pentru a-i convinge pe angajați să-i trimită banii.

Lituanuianul este acuzat de fraudă, de furt de identitate în formă agravantă, dar are și trei capete de acuzare pentru spălare de bani. Dacă va fi găsit vinovat, va sta destul de mult la închisoare, având în vedere că fiecare acuzare prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani.