Camioanele electrice Nikola ar putea fi cei mai mari rivali pentru Tesla

Camioanele electrice Nikola ar putea fi cei mai mari rivali pentru Tesla
George Stanciu
17:45 19.09.2017

Sună ca un joc de cuvinte, dar Nikola ar putea să-i facă probleme lui Tesla, asta dacă noile camioane electrice ajung pe piață în timp util.

Nikola Motor Company, din Salt Lake City, a intrat într-un parteneriat cu gigantul german Bosch, pentru a realiza Nikola One și Nikola Two, două camioane electrice care se vor lansa în următorii ani.

Nikola One nu e un proiect nou, dar parteneriatul cu Bosch schimbă situația. În decembrie, compania Nikola Motor a anunțat că lucrează la un camion hidrogen-electric, care ar putea merge până la 1.930 de kilometri cu un rezervor de hidrogen, având 1.000 de cai-putere și un cuplu de 2.711 Nm. La vremea anunțului inițial, Nikola One ar fi trebuit să se lanseze în 2020.

Acum, data de lansare a fost împinsă către 2021, dar având în vedere experiența celor de la Bosch, ar trebui ca așteptarea să merite. Conform unui comunicat de presă dat de startup-ul american, camioanele vor fi construite folosind eAxle de la Bosch, o unitate integrată care reunește motorul, transmisia și sisteme electronice.

Camioanele electrice Nikola vor avea, pe lângă hidrogen, și baterii de 320kWh. Noile camioane de cursă lungă vor avea o capacitate de încărcare de 29,5 tone; în comparație, camioanele Daimler anunțate recent pot transporta o încărcătură de până la 3 tone.

Deși camioanele bazate doar pe baterii au o autonomie mult mai scurtă decât vehiculele hidrogen-electrice, ambele tehnologii au aceeași problemă: lipsa stațiilor de încărcare. În decembrie, Nikola Motor Company anunța că va construi 364 de stații de alimentare cu hidrogen în America de Nord, începând cu 2018.

loading...