A fost inventată componenta esențială pentru calculatoarele cuantice

A fost inventată componenta esențială pentru calculatoarele cuantice

Trei oameni de știință premiați cu Nobel au ajutat la descoperirea unor procese care promit multe, în ceea ce privește calculatorul cuantic. O descoperire premiată a trei oameni de știință a ajutat la îmbunătățirea calculatoarelor cuantice.

În 2016, Premiul Nobel pentru știință a revenit unei echipe de cercetători britanici, pentru munca lor la supraconductori și superfluide care includea explicația unei faze destul de ciudate a materiei. Acum, pentru prima dată, descoperirea lor are o explicație practică: reducerea unei componente electrice la o dimensiune care va ajuta calculatoarele cuantice să ajungă la o scară care să le poată face utile.

Într-o colaborare cu Universitatea Standford din SUA, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Sydney și Microsoft au folosit cercetările pentru a crea un izolator topologic. Ei au micșorat o componentă electrică, numită circulator, de 1.000 de ori mai mic. Asta este o veste destul de bună, mai ales când vine vorba de strângerea mai multor cubiți într-un spațiu mic.

Dacă ai sărit peste Premiile Nobel de anul trecut, sau peste cel care recunoaște meritele științei, un trio de fizicieni l-a primit, pentru că au descoperit că, în anumite condiții, unele materiale ar putea conduce cu ușurință electroni de-a lungul suprafeței lor, dar rămân izolatori în interiorul lor.

Cel mai important, au descoperit cazuri în care materia a trecut fără să distrugă ceva numit simetrie, așa cum se întâmplă atunci când atomii de apă se rearanjează în gheață sau vapori. Pe măsură ce micșorăm componentele electrice până la scară atomică, modul în care se deplasează electronii în diferite dimensiuni devine din ce în ce mai important.

Un astfel de dispozitiv este numit circulator, un fel de sens giratoriu pentru semnalele electrice, conducând capetele de informații într-o singură direcție. Pănâ în prezent, cele mai mici versiuni ale acestui hardware ar putea fi ținute în palmă, lucru care este pe cale să se schimbe.

Oamenii de știință au arătat că o placă magnetizată, fabricată dintr-un izolator topologic special, ar putea face acest lucru și ar putea fi făcut de 1.000 de ori mai mică, decât componentele existente. În multe privințe suntem la faza de început a calculatoarelor cuantice, dar îmbunătățirile sunt promițătoare.

 

Citește și:
Etichete: