Câinii sunt mai deștepți decât pisicile, deși s-ar putea să nu-ți pese

E o întrebare care poate rupe prietenii – sunt pisicile mai deștepte decât câinii? Știința ne oferă un răspuns acum, iar acela este nu.

O echipă de cercetători a descoperit că patrupedele canine au de două ori mai mulți neuroni decât pisicile. Cu cât un animal are mai mulți neuroni, cu atât procesează mai bine informațiile, potrivit oamenilor de știință care au condus studiul. Aceștia sunt cercetători de la șase universități din Statele Unite, Brazilia, Danemarca și Africa de Sud.

Până de curând, oameni de știință care se ocupau de comparația nivelului de inteligență dintre specii foloseau doar mărimea creierului drept indicator. „În 2005, laboratorul meu a dezvoltat o metodă foarte simplă, rapidă și ieftină de a număra celule din creier”, a spus Suzana Herculano-Houzel, profesor asociat de psihologie și științe biologice la Universitatea Vanderbilt.

Practic, cercetătorii au trebuit să ia materia din creier și să o transforme într-un fel de supă. Astfel, nucleele din celulă erau eliberați, iar oamenii de știință îi puteau număra direct sub microscop.

Atunci când au studiat cortexul cerebral al pisicilor și al câinilor, au descoperit că pisicile aveau 250 de milioane de neuroni, pe când câinii 429 de milioane. În cazul unui golden retriever de 29 de kg, numărul neuronilor a fost chiar mai mare – 627 de milioane, mai exact.

„E corect să spunem, atunci, că câinii au de două ori mai mulți neuroni decât pisicile în cortexul cerebral”, a spus Herculano-Houzel. „Iar asta înseamnă că câinii au mai multe capacități cognitive decât pisicile.”

Acum știm cel puțin adevărul. Când se vor mai ivi dezbateri, răspunsul nu va mai fi dat de opinii, ci de știință.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN