06 oct. 2015 | 09:13

Facebook aduce internetul gratuit în Africa

ACTUALITATE
Facebook aduce internetul gratuit în Africa

Facebook a încheiat o afacere prin care va conecta părți ale Africii la internet, prin satelit.

Rețeaua socială a acceptat un parteneriat cu Eutelsat, un operator francez de internet prin satelit, pentru a permite conectarea la internet a zonelor sub-sahariene din Africa, începând de anul viitor.

Prin inițiativa celor de la Facebook, Internet.org, compania oferă acces la o serie de servicii precum vreme, știri, sănătate și, evident, Facebook, fără a presupune vreun cost. Totuși, majoritatea conexiunilor din prezent au loc prin cablu sau rețele ale telecomunicațiilor mobile, fapt ce oferă o acoperire slabă, mai ales în zonele puțin populate.

Începând cu a doua jumătate a lui 2016, Facebook și Eutelsat vor utiliza capacitatea satelitului AMOS-6, care are lansarea programată pentru sfârșitul acestui an. Acesta va transmite internet direct către smartphone-urile din vestul, estul și sudul Africii, ceea ce înseamnă că 14 țări vor beneficia de pe urma acestuia.

Potrivit The Telegraph, se pare că Facebook a abandonat planurile de a-și construi propriul satelit, deoarece costurile acestei „ambiții” s-ar fi ridicat la un miliard de dolari. Așadar, reprezentanți ai rețelei sociale declară că Facebook speră că parteneriatul cu Eutelsat se va dezvolta și vor descoperi împreună noi moduri prin care sateliții vor putea fi utilizați pentru conectarea la internet a întregii lumi.

Inițiativa celor de la Facebook de a-și face disponibile serviciile în întreaga lume a fost intens contestată de critici. Aceștia consideră că Facebook încalcă „neutralitatea internetului” deoarece oferă servicii gratuite, fapt ce pune în umbră competiția. Mai multe companii s-au retras din organizație în urma acestor critici.

Facebook nu se lasă afectat și are alte proiecte în derulare. Rețeaua socială lucrează la construirea unor drone uriașe prin care să ofere acces la internet în zonele marginalizate, dar acestă tehnologie abia a început să fie testată în lumea reală.

Accesul global la internet a fost încetinit de provocările aduse de conectarea regiunilor îndepărtate, dar Facebook speră să elimine aceste probleme cu ajutorul acestui nou parteneriat.