03 apr. 2017 | 13:19

Buncărul care va rezista apocalipsei poate stoca date importante pentru omenire

ACTUALITATE
Buncărul care va rezista apocalipsei poate stoca date importante pentru omenire

Acest buncăr, special conceput pentru a rezista în cazul unei apocalipse, este un locaș în care sunt depozitate cele mai importante date pentru omenire.

Acest buncăr, localizat în Svalbard, în Norvegia, nu este o noutate, ci el era inițial o arhivă arctică (construită în ”Mine 3”) care era folosită inițial pentru a depozita semințe de plante. În prezent, arhiva ia o altă formă și este folosită pentru a stoca date importante. În acest scop, multe țări sunt încurajate să depună informații, documente, care sunt în mod particular semnificative culturii lor, conform Gizmodo.

Compania norvegiană, denumită Piql, se ocupă de conversia datelor digitale primite pe un film fotosensibil care dispune de mai multe straturi. Compania menționează că această peliculă ar trebui să aibă o durată de viață cuprinsă între 500 și 1000 de ani.

Conform documentelor companiei, o țară poate încărca fotografii sau conținut audio-vizual pe serverele Piql. Acele date sunt apoi transferate pe o peliculă specială care este creată să reziste unor utilizări intense, dar și ruperilor. Aceasta este apoi plasată într-o cutie securizată care va fi adăpostită în interiorul unui buncăr fortificat. Atâta timp cât internetul și serverele vor funcționa, datele vor rămâne în baza de date și vor putea fi accesate online. Iar, la cerere, ele vor putea fi trimise digital sau în format fizic utilizatorilor.

Acest spațiu de stocare este considerat ceva mai rezistent decât cel digital. Nu va fi nevoie de un cod special sau de sisteme de operare pentru a descifra informația în cazul în care va avea loc un eveniment catastrofic.

Buncărul special conceput are o utilitate și pe termen scurt și ar putea fi folosit pentru a stoca date importante de care avem nevoie și care trebuie să fie depozitate în cele mai sigure locații de pe planetă.

Până în prezent, doar două țări s-au alăturat inițiativei: Brazilia a depus documente istorice importante, precum constituția braziliană, iar Mexic a depus documente care datează încă din perioada Imperiului Inca.