Bad Rabbit: un nou ransomware periculos face victime în masă

Bad Rabbit: un nou ransomware periculos face victime în masă

Numărul infecțiilor cu ransomware a fost foarte mare în acest an. Se pare însă ca mai avem parte de o infecție periculoasă intitulată Bad Rabbit care face valuri în Europa de Est.

Dacă aveai nevoie de un motiv suplimentar pentru a-ți actualiza sistemul de operare în mod regulat, acesta vine sub forma unei noi infecții de tip ransomware. Virusul intitulat Bad Rabbit a făcut deja 200 de victime, dar pare să ia amploare în fiecare moment. Până la această oră, nu se cunoaște sursa infecției, dar au fost înregistrate victime din Rusia, Ucraina, Turcia și Germania.

Riscul foarte mare la care se expun cei infectați cu Bad Rabbit a fost confirmat de mai multe companii ce activează în domeniul securității cibernetice. Kaspersky Labs, Eset și Proofpoint au lansat toate comunicate de presă pe marginea acestui subiect. Dacă Adobe Flash nu avusese suficient de multă publicitate negativă în ultimele luni, noul ransomware se pare că s-a răspândit prin intermediul unei actualizări false de Flash.

Cum s-a întămplat și data trecută în primul val de infecții cu WannaCry, se pare că victimele fac parte din instituții de stat, companii de presă și alte organizații influente. Momentan, s-au raportat sisteme infectate aparținând Interfax, Fontanka.ru și ale câtorva companii de media din Rusia. Mai multe sisteme din aeroportul Odessa din Ucraina au căzut de asemenea victime. Metroul din Kiev și Ministerul Infrastructurii din Ucraina se află de asemenea pe listă, deși nu se știe momentan cu siguranță că toate sunt infecții de tip Bad Rabbit.

Cei care vor să-și redobândească accesul la fișiere trebuie să plătească 0,05bitcoin, o valoare de aproximativ 250 de euro. Prețul crește după 40 de ore de la momentul infecției. La o analiză mai atentă, oficialii Kaspersky au afirmat că noul virus are niște elemente în comun cu NotPetya, dar nu este clar dacă provin din aceeași sursă. Rămâne ca în următoarele zile sau săptămâni să aflăm cine se află în spatele atacului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: