Țara care își lasă, în sfârșit, femeile să conducă mașini

Țara care își lasă, în sfârșit, femeile să conducă mașini

În funcție de care parte a corectitudinii politice te pui, te va bucura sau nu vestea că femeile au voie, în sfârșit, să conducă. 

Schimbarea, care va intra în vigoare în iunie 2018, privește Arabia Saudită și a fost anunțată printr-un decret regal citit în direct la televiziunea de stat și într-un eveniment media simultan la Washington. Decizia subliniază pagubele pe care le-a făcut interdicția femeilor de a conduce vehicule în ceea ce privește reputația internațională a regatului și speranțele sale de a beneficia de relațiile publice de reformă.

Liderii saudiți speră, de asemenea, că noua politică va ajuta economia prin creșterea participării femeilor la locul de muncă. Multe femei din Arabia Saudită cheltuie majoritatea salariilor pe șoferi sau trebuie să fie conduse la muncă de rudele de sex masculin. 

Arabia Saudită este o monarhie absolută condusă conform legii Sharia. Oficialii și clericii saudiți au oferit numeroase explicații pentru interdicție de-a lungul anilor. Unii au spus că această practică este inadecvată în cultura saudită, în timp ce alții au susținut că femeilor la volan ar duce la promiscuitate și prăbușirea familiei saudite. Un cleric a susținut, fără dovezi, că femeilor care conduc le sunt afectate ovarele.

Grupurile de drepturi și activiștii din Arabia Saudită au organizat mult timp campania pentru anularea interdicției, iar unele femei au fost arestate și condamnate pentru sfidarea interzicerii când au fost prinse la volan. Interdicția a marcat mult timp imaginea Arabiei Saudite, chiar și printre cei mai apropiați aliați ai acesteia, cum ar fi Statele Unite. Noua decizie a primit laude de la Washington.

Această hotărâre a venit odată cu prințul Mohammed bin Salman, fiul regelui, în vârstă de 32 de ani, care a elaborat un plan de revizuire a economiei și a societății regatului. Un număr tot mai mare de femei lucrează în diferite domeniii, iar, din 2015, femeile au voie să voteze și să candideze la consiliile locale ale regatului. Anularea interdicției privind permisul auto pentru femei este de așteptat să se confrunte cu o anumită rezistență din interiorul regatului, unde familiile sunt foarte patriarhale și unii bărbați spun că își fac griji pentru rudele lor de sex feminin că o să intre în panică în cazul în care mașinile lor se strică.

Fotografie via VideoBlocks.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: